Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A MOK szerint is etikai vétséget követett el a „toprongyozó” szülész-nőgyógyász főorvos

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tavaly decemberben jelent meg egy cikk a Telexen, melyben az Orosházi Kórház „mikulásbabáiról” készült képeket tekinthették meg az olvasók. Az újszülöttek édesanyjuktól való elválasztása egy fotózás miatt – még akkor is, ha a kórház elmondása szerint minden anya beleegyezett a fotózásba – több olvasóban és a szülés jobb körülményeiért dolgozó civil szervezetben keltett negatív érzéseket, melynek hangot is adtak a Telex cikk kommentszekciójában.

Az újszülötteket a jelenlegi országos irányelvek alapján, a születés után az intézetben töltött első napokban ajánlott, hogy az anya és gyermeke 24 órán át közös elhelyezést kapjanak, még az orvosi vizsgálatok idejében is, a kötődés kialakulásának érdekében

Azonban a legnagyobb felháborodást nem a szeparált újszülöttek okozták, hanem Dr. Huhn Lajos, az Orosházi Kórház egyik nőgyógyász főorvosának reakciói, melyeket a kórházat kritizáló kommentekre adott.

A Telex Facebook-oldalán, a cikk alatti kommentszekcióban „maximálisan jogkövetelő toprongyoknak”, „besavanyodott, preaklimaxos, anhedóniás, BPSZ-ben” – azaz baszatlan picsa szindrómában – „szenvedő hülye libának” nevezte a vele egyet nem értőket. Illetve azt látta volna a legjobbnak, ha az „ördög vinné el az összes ilyen kockafejű jogkövető paragrafuser savanyúmacát”.

A főorvos nyilvános kirohanására reagálva a Másállapotot a szülészetben civil szervezet panaszlevelet írt a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának, a panaszlevél tartalmát és az arra kapott választ a mai napon közölte Facebook-oldalán a civil szervezet.

Dr. Huhn Lajos szülész-nőgyógyász főorvos megnyilvánulásait több szempontból is problémásnak találták. Nem tudták csupán „modorbeli” problémaként értelmezni a főorvos kommentjeit, súlyos etikai aggályokra adnak okot megjegyzései, melyek túlmutatnak a nyilvános kirohanáson. Ugyanis betekintést nyújtanak abba, hogy miként kezelheti azon betegeit a főorvos, akikkel esetlegesen nézeteltérésbe kerül:

„félelmetes elképzelni, ahogy ez a tiszteletlen, bántalmazó, az eltérő gondolkodású nőket alacsonyabb rendűként kezelő bánásmód megjelenik a várandósgondozásban, a nőgyógyászati vizsgálóban vagy a szülőszobán”.

Részlet a MOK Országos Etikai Bizottságának válaszából

A civil szervezet szerint a MOK etikai kódexének nem felel meg a lekezelő kommunikáció, amivel úgy tűnik, a MOK is egyetért, ugyanis a MOK Országos Etikai Bizottsága megállapította, hogy Dr. Huhn Lajos „etikai vétséget követett el”. A MOK ezért a kihágásért figyelmeztetésben részesítette a főorvost.

A panaszlevélben a főorvos magatartása mellett kiemelt szerepet kap a mikulásbabák „hagyománya” is, amely a civil szervezet szerint hosszú távon negatív és káros procedúrák bebetonozásához vezethet a magyar egészségügyben. Véleményük szerint

„a szülészeti és gyermekágyas ellátásban számos nő szenvedett el hazánkban jogsértést, és sérült a kapcsolattartáshoz való joga a szeparációhoz kapcsolódóan, így több szervezet, szakember is javasolta az elmúlt években, hogy vagy az anyával együtt szerepeljenek a Mikulás ruhás babák, vagy ha a hangulatjavítás, örömszerzés a cél, az ellátásban dolgozók húzzanak Mikulás sapkát”.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba