Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A várandós nők nem tudják, szülhetnek-e kísérővel – információs káosz uralkodik a szülészeteken

Ez a cikk több mint 2 éves.

A járványhelyzet alatt a kórházak önkényesen állapítanak meg helyi feltételeket arra vonatkozóan, hogy az anya mellett ki lehet jelen szülés során – számol be róla a Másállapotot a szülészetben nevű nőjogi mozgalom Facebook oldalán. A szervezet most nyílt levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, és az Emberi Erőforrások Minisztériumához, melyben panaszt tesznek a szülés alatti kísérő jelenlétének korlátozásának ügyében.

A mozgalom arra figyelmeztet, hogy az ellátókat az egységesség hiánya jellemzi, valamint a szülés alatti kapcsolattartást korlátozó intézkedések is követhetetlenek, melyeknek gyakran nincsenek is írásos nyomai.

A Másállapotot a szülészetben nőjogi mozgalom célja, hogy változást idézzenek elő a társadalmi és az ellátórendszerben, hogy egy nőközpontú ellátás és szemléletmód jöjjön létre. A szervezet szakmai anyagokat és egyéni történeteket is megoszt a szülés témakörében.

A Másállapotot úgy véli, az anya és a magzat egészsége szempontjából is károsan hat az a tartós stressz, ami a nők várandósságainak utolsó hónapjait meghatározza, amikor nem tudhatják, végül jelen lehetnek-e a kísérőik.

Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be a kormányinfón, hogy visszahozzák a kórházakba a látogatási tilalmat. A szervezet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a járvány egész eddigi szakaszában kivétel volt a látogatási tilalom alól a szülő nő kísérője és a gyermeke, újszülöttje mellett jelenlévő szülő, hiszen ők nem látogatók. A minisztérium többször kiemelte, hogy a szülő nő kísérője a szülés részese. Az eljárásrend is lehetővé teszi a kísérő jelenlétét.

Megkeresésükre a Népegészségügy is megerősítette, bár védőfelszerelés előírható, sem a nőnek, sem a kísérőjének nem kell önköltséges tesztet végeztetni. Szerintük az is magától értetődő volt eddig, hogy nem csak a védettségi igazolvánnyal érkező kísérő lehet jelen az anyával, hiszen ez hátrányos megkülönböztetés lenne.

Mindennek ellenére az egész szülészeti ellátásban önkényesen, helyi feltételeket állapítanak meg, a kísérők jelenlétével kapcsolatban. A korlátozásokat gyakran körlevelekkel indokolják, melyekben előírják a feltételeket.

A Másállapotot a szülészetben szerint van olyan kórház, ahol már negatív teszttel sem, csak védettségi igazolvánnyal lehet a szülő nő mellett jelen lenni.

A mozgalom most azt kéri a az állami szervektől, hogy mindenki számára tegyék nyilvánossá a hatályos szabályozásokat, valamint hogy  tisztázzák, mik a lehetőségei jelenleg a szülő nőknek, ha élni kívánnak a kapcsolattartás jogával.

,,A szülés alatti kísérő jelenléte szakmai és betegbiztonsági kérdés is, nem csak a fertőzésvédelem tekintetében, hanem a szülés sikeres lefolyásának tekintetében is, hiszen a kísérő jelenléte nem csak elvitathatatlan alapjog, hanem a vajúdástámogatás eszköze, melynek támogatását minden meghatározó nemzetközi és hazai irányelv, evidencia előírja” – szögezik le a nyílt levélben.

Címlapkép: MTI/Komka Péter