Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kérhetnek negatív COVID-tesztet szülés vagy császármetszés előtt a kórházak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben tájékoztatta a Másállapotot a szülészetben csoport tagjait arról, hogy körlevélben hívta fel a kórházvezetők figyelmét: nem köthetik a szülészeti beavatkozások elvégzését előzetes negatív eredményű koronavírus-teszthez.

Müller szerint több intézményben előfordult olyan gyakorlat, ami mind a szülő nő, mind kísérője esetében ilyen – általában PCR – teszthez kötötte a természetes és császármetszéses szülések levezetését is.


Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Másállapotot a szülészetben korábban nyílt levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, és az Emberi Erőforrások Minisztériumához, melyben panaszt tesznek a szülés alatti kísérő jelenlétének korlátozásának ügyében. A járványhelyzet alatt ugyanis a szervezet szerint a kórházak önkényesen állapítanak meg helyi feltételeket arra vonatkozóan, hogy az anya mellett ki lehet jelen szülés során.

A Másállapotot úgy véli, az anya és a magzat egészsége szempontjából is károsan hat az a tartós stressz, ami a nők várandósságainak utolsó hónapjait meghatározza, amikor nem tudhatják, végül jelen lehetnek-e a kísérőik.

Gulyás Gergely csütörtökön jelentette be a kormányinfón, hogy visszahozzák a kórházakba a látogatási tilalmat. A szervezet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a járvány egész eddigi szakaszában kivétel volt a látogatási tilalom alól a szülő nő kísérője és a gyermeke, újszülöttje mellett jelenlévő szülő, hiszen ők nem látogatók. A minisztérium többször kiemelte, hogy a szülő nő kísérője a szülés részese. Az eljárásrend is lehetővé teszi a kísérő jelenlétét.

Az országos tisztifőorvos leveléből kiderül, hogy a szülő nő kísérője kivétel a látogatási tilalom alól, az oltatlan nő és oltatlan kísérője is, így tisztábban látni a helyzetet végre.

,,A szülés alatti kísérő jelenléte szakmai és betegbiztonsági kérdés is, nem csak a fertőzésvédelem tekintetében, hanem a szülés sikeres lefolyásának tekintetében is, hiszen a kísérő jelenléte nem csak elvitathatatlan alapjog, hanem a vajúdástámogatás eszköze, melynek támogatását minden meghatározó nemzetközi és hazai irányelv, evidencia előírja” 

– írta korábban az üggyel kapcsolatban a Másállapotot a szülészetben. A csoport tagjai Facebook-bejegyzésükben leszögezték, hogy nem kívánnak oltás ügyében állást foglalni, csupán tájékoztatást közölnek.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely