Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mondják ki a Fertő tavi gigaberuházás jogellenességét, visszadobták a Greenpeace beadványát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace január elején benyújtott beadványát, amelyben a Fertő tavi gigaberuházáshoz tavaly karácsonykor sutyiban kiírt közbeszerzés jogellenességének megállapítását kérték, szúrta ki a HVG. A bizottság kedden kiadott végzése szerint azért utasították el a beadványt, mert a környezetvédelmi szervezet nem tett időben eleget a hiánypótlási felszólításnak. 

A Greenpeace január 3-án nyújtotta be a kérelmet, melyben azt állították, jogsértő a közbeszerzési kiírás, mivel a benne szereplő adatok és állítások törvényellenesek, ráadásul nem felelnek meg a „kétes körülmények között elfogadott” környezetvédelmi engedélynek. 

A Greenpeace Magyarország természetvédelmi kampányának vezetője, Rodics Katalin szerint a bizottság döntésére számítani lehetett, hiszen azért, hogy az üggyel foglalkozzanak, az adományokból működő szervezetnek 25 millió forintot kellett volna befizetnie.

„Egyébként véleményünk szerint nem voltak benne hiányosságok. Digitálisan nem adtuk be, vagy valami hasonló formai hiba volt benne.” 

– nyilatkozta Rodics. Ám, mivel a szervezet nem volt hajlandó – és nem is tudta volna – befizetni a 25 millió forintos eljárási díjat, így nem teljesítették a hiánypótlást. Az elutasítás ellenére a 200-300 ezer forintos díjat be kell majd fizetnie a szervezetnek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság korábban közleményében már jelezte, nekik nem feladatuk, hogy ellenőrizzék, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ők csupán a versenyszabályokat vizsgálják. A Greenpeace válaszában jelezte, hogy nem (csupán) a környezetvédelmi törvényekkel van baj a beruházás esetén, hanem, hogy az új közbeszerzési kiírásban az engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobbak bizonyos elemek, sőt új épületek is felbukkannak benne. 

A gigaberuházás ellen január 29-re szervez demonstrációt a STOP Kiemelt beruházások csoport és a Civil Kollégium Alapítvány valamint a Fertő tó barátai civil csoport Sopronba. A Greenpeace külön oldalt indított a Fertő: természetpusztítás közpénzből címmel, ahol bárki tájékozódhat a tavat érintő beruházásról és hogy mit lehet tenni a terület megmentéséért. 

A Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavairól, így a Fertő tó helyzetéről is. A tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalícióról szóló írásaink pedig itt érhetőek el. A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégy ezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról.

Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce