Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iskolai felvilágosításokat tartó civilek a homofób népszavazásig még regisztrálni sem tudnak a kormánynál

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány tavaly nyáron elfogadott homofób (elvileg pedofilellenes) törvénye alapján a különböző nem állami szervezeteknek regisztrálniuk kell, amennyiben felvilágosító foglalkozásokat tartanának a közoktatási intézményekben, majd a kormány általi akkreditáció után nyílna erre lehetőségük.

Legalábbis elvileg, mivel jelenleg – hiába fogadta el a törvényt a fideszes többség (a Jobbik közreműködésével) már bő fél éve – azt sem tudni, hogy a szervezeteknek hol kellene regisztrálniuk. Ezt a szervet Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a mai napig nem jelölte ki

– derül ki az RTL riportjából.

Ahogy a lap felidézi a regisztrációs kötelezettség vonatkozik a szexuális kultúrával, nemi élettel, nemi irányultsággal, szexuális fejlődéssel, a kábítószerfogyasztás káros hatásaival, az internet veszélyeivel és egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozásokat tartó szervezetekre. A törvény kimondott célja, hogy meggátolja az „LMBTQ-propaganda” terjedését az iskolákban.

Noha sok jelentősége közjogi szempontból nem lesz, a kormány a további intézkedésekkel várhatóan megvárja a homofób népszavazást, amit a kormányfő korábbi megnyilvánulásai alapján az országgyűlési választásokkal egyidőben tarthatnak meg.

A homofób népszavazás kérdései

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ nyilatkozata szerint ugyanis

„A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a gyermekek védelméről. Fontosnak tartjuk, hogy az LMBTQ propagandát kitiltsuk az óvodákból és az iskolákból. Erről Magyarországon az emberek fognak dönteni 2022 tavaszán. Számunkra a magyar emberek akarata az első, ezért minden további jogalkotási lépéssel megvárjuk az emberek véleményét.”

Vagyis noha Kásler miniszter feladata lenne kijelölni, hogyan és hol tudnak az iskolákban felvilágosító foglalkozásokat tartó szervezetek regisztrálni, hogy ezen tevékenységüket továbbra is folytathassák – amennyiben elfogadják regisztrációjukat – a kormány a népi felhatalmazással takarózik egy olyan népszavazásra utalgatva, aminek a szakmai szervezetek szerint nem sok értelme van.

Az RTL megszólaltatta a Labrisz Leszbikus Egyesületet, aminek így nincs lehetősége iskolákban foglalkozásokat tartani, holott nem az úgynevezett LMBTQ-propagandát folytatták – maga a kifejezés és jelentéstartalma egyébként arra az ókonzervatív félelemre alapul, miszerint a szexuális kisebbségek tagjainak a jelenlétében a gyerekek maguk is ezen közösségek tagjaivá válnak, ami nem igaz. A Labrisz és más szervezetek ezzel szemben fontos felvilágosító tevékenységet végeztek a szexuális kisebbségekkel, tagjaik és közösségeik helyzetével kapcsolatban, és segítséget nyújthattak a közéjük tartozó diákoknak is, akik a jelen szabályozás mellett sokkal nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Most azonban félnek őket meghívni az oktatási intézményekbe, így szülőknek és tanároknak próbálnak képzéseket tartani.

De ugyanígy nem tud foglalkozásokat tartani a Patriarchátust Ellenzők Társasága – PATENT Egyesület, valamint a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület – NANE sem, melyek közös programjukkal a szexuális nevelésre és párkapcsolati erőszakmegelőzésre összpontosítottak. Noha a szexuális kisebbségekre vonatkozó témák nem voltak a program fókuszában, mivel mindenféle szexuális nevelést tiltanak, ők is kiszorultak az iskolákból.

Pedig a civil szervezetek és szakemberek szerint nagy szükség van a munkájukra, hisz a szülők és a tanárok csak korlátozott mértékben tudják ellátni a feladataikat, és a diákok sem feltétlen tudnak úgy megnyílni nekik.

Ezek helyett marad a felvilágosítás terén az önmegtartásra és tabusításra épülő „Családi Életre Nevelés” című program és a pornó.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton