Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van, ahol jogellenes módszerekkel oldhatják meg a kötelező oltás miatt kieső tanárok pótlását a szakszervezet szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az iskolák mintegy harmadánál (32,8 százalék) eseti helyettesítést írnának elő a kötelező oltás miatt kényszerszabadságolt tanárok óriának pótlására a maradó kollégáknak. A szakszervezet szerint ebben az esetben ez jogellenes, ráadásul nem is fizetik ki – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérésére hivatkozva a Népszava.

A lap Nagy Erzsébetre, a PDSZ alelnökére hivatkozva közli azt is, a szakszervezet 638 intézményből kapott választ a felérésükre, ebből kiderül, legtöbb helyen egy (19,2 százalék), kettő (19,6 százalék) vagy három fő (18,6 százalék) esik ki, de a szakszervezet szerint jelentős a négy fő kiesését megoldani kényszerülő iskolák aránya is (11,7 százalék). Az intézmények mintegy felénél (46,4 százalék) emelik a tanárok óraszámait, vagyis „szétosztják” a kieső pedagógusok óráit a maradók között, 18,2 százalékukban pedig fizetett helyettesítést próbálnak előírni.

A lap által megkérdezett Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint az EMMI által közölt, munkából felmentett oktatók arányáról szóló adatok hiányosak és nem adnak teljes képet arról, hogy valójában mennyi tanárt küldtek el az intézményekből, mivel azok nem terjednek ki a szakképzésben dolgozó oktatókra. Az ezért a területért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium mindeddig nem közölt adatokat arra vonatkozóan, hogy a szakképző iskolákban, szakgimnáziumokban, technikumokban dolgozó mintegy 23 ezer oktató közül mennyien kényszerültek távozásra.

Az EMMI tájékoztatása szerint a köznevelésben dolgozó mintegy 78 ezer pedagógus 94 százaléka vette fel a védőoltást, 3 százalékuknak orvosi ellenjavallata, 1 százalékuknak miniszteri mentesítése van, 1 százalékuk van betegállományban, és csak 1 százalék azoknak az aránya, akiket fizetetlen szabadságra küldtek. Vagyis az Emmi adatai alapján összesen 780 pedagógust kényszerszabadságoltak.

A Népszava a cikk megjelnéséig nem kapott választ az ITM-től arra, hogy mekkora a kényszerszabadságoltak aránya a szakképzésben dolgozók között, de az Gosztonyi szerint valamivel magasabb 1 százaléknál, mivel „sokan nem voltak tisztában azzal, hogy ha mentesítést szerettek volna kérelmezni, azt nekik is Kásler Miklós Emmi-miniszternél kellett volna megtenniük, hiába tartozik a szakképzés a Palkovics László vezette ITM alá.”

Azt is megpróbálták megtudni az EMMI-től, hogy a kötelező oltás bevezetését követő december-novemberi időszakban hányan mondtak fel, még a kényszerszabadság foganatosítása előtt, de erre sem kaptak érdemi választ.

A pedagógusok és a szakképzésben dolgozó oktatók kérdésében mi is megkerestük az EMMI-t és az ITM-et, esetleges válaszaikkal cikkünket frissítjük.

Amint arról mi is beszámolunk, több intézményben is egyetemi hallgatókkal oldják meg a kieső tanárok pótlását.

A tanárhiány már ezt megelőzően is égető volt az érdekképviseletek szerint:  a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég országos figyelemfelhívó akcióba kezdett a  „Holnap ki fog tanítani?” jelmondattal, amelynek célja, hogy rámutassanak, közel van az állami közoktatás végleges hanyatlásának visszafordíthatatlansága. A másik nagy tanárszakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével együtt figyelmeztető sztrájkot is meghirdettek január 31-ére.

(Népszava, Mérce)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt