Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

LMP: A kormány 12 éve a munkavállalók jogainak semmibevételére építi a politikáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök 12 éve a gyenge forintra, az alacsony fizetésekre és a munkavállalói jogok semmibevételére építi a gazdasági és szociális politikáját, közölte Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy szerint ennek a politikának a bukását jelenti, hogy a bérnövekedéseket a többségtől azonnal elveszi az infláció, és kétmillió munkavállaló nem keres többet havi 170 ezer nettónál, amiből lehetetlen megélni.

Kanász-Nagy arra szólította fel a választókat, hogy támogassák az ellenzék népszavazási kezdeményezését, ami a Fudan Egyetem kampuszának megépítése helyett a Diákváros-projektet, illetve az álláskeresési járulék 9 hónapra történő meghosszabbítását szorgalmazza.


A társelnök az ellenzék szerdai sajtótájékoztatóján is felszólalt, akkor úgy fogalmazott, a „szociális biztonság megteremtése” miatt látja elengedhetetlennek a kormányváltást, szerinte a Fudan Egyetemre szánt pénzt is erre kellene költeni, azon belül is a lakhatási válság megoldására. Az álláskeresőknek is szociális biztonságot szeretnének nyújtani, ezért szeretnék meghosszabbítani az álláskeresési járadékot népszavazás útján.

December elején kezdett az ellenzék aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazást lehessen tartani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról. A népszavazási kérdéseket még nyáron terjesztette be Karácsony Gergely, főpolgármester és december elejére ment át az NVB szűrőjén a két kérdés az ötből. Ahhoz, hogy a Fidesznek legalább a választás napjára ki kelljen írnia a népszavazást, legalább január közepéig kell összegyűlnie 200 ezer aláírásnak. Orbán Viktor ennek ellenére már decemberben bejelentette, hogy biztosan nem lesz a népszavazás a két ügyben.

Az álláskeresési járadék jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlan alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. Az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt pedig hatályon kívül lehetne helyezni, ha a népszavazás megvalósulna. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.

(MTI)