Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint már százezer aláírás gyűlt össze az álláskeresési járadékról és a Fudan Egyetemről szóló népszavazáshoz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzék, melyen a hatpárti koalíció minden képviselőjével együtt jelent meg Márki-Zay Péter.

Szó esett a népszavazási kezdeményezésekről az álláskeresési járadékról és a Fudan Egyetemről.

Karácsony Gergely  szerint már közel százezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazáshoz.

Dobrev Klára aláírásra buzdított, mert szerinte egy aláírás „éppen annyira” segíti a kormányváltás ügyét, mint minden egyes szavazat áprilisban.

Donáth Anna egy igazságosabb Magyarországot szeretne, szerinte a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügye a lakhatási és megélhetési válságról szól.

A kormányváltás előtt sem dőlnek hátra, hogy a lakhatási és megélhetési válságra megoldást nyújtsanak, tette hozzá a Momentum elnöke.

Kunhalmi Ágnes az MSZP-től a munkavállalók helyzetének javítását sürgette és a rabszolgatörvény ellenes tüntetéseket emlegette föl. „Igent kell mondani a Diákvárosra”, tette hozzá, amiért a vidéki hallgatóknak lakhatást biztosító Diákváros-projektjét kiszorította a Fudan Egyetem.

Kanász-Nagy Máté (LMP) a „szociális biztonság megteremtése” miatt látja elengedhetetlennek a kormányváltást, szerinte a Fudan Egyetemre szánt pénzt is erre kellene költeni, azon belül is a lakhatási válság megoldására. Az álláskeresőknek is szociális biztonságot szeretnének nyújtani, ezért szeretnék meghosszabbítani az álláskeresési járadékot népszavazás útján.

A „keleti diktatúrákkal” való szövetség elkerülését és a „nemzeti érdeket” a jobbikos Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta és „álnemzetinek” nevezte a Fideszt. A Jobbik képviselője is fontosnak találta a lakhatási válság enyhítését.

Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt a jobb- és baloldal összefogását emelte ki, és azt mondta, a cigányság képviselői is velük vannak. Bőrszíntől, szexuális orientációtól függetlenül „mi mindannyian fölfelé szeretnénk menni”, tette hozzá Márki-Zay. Az álláskeresési járadékról azt mondta, hogy igenis járna kilenc hónapig és elítélte, hogy az EU-ban itthon jár a legrövidebb ideig az álláskeresési járadék.

December elején kezdett az ellenzék aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazást lehessen tartani a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról. A népszavazási kérdéseket még nyáron terjesztette be Karácsony Gergely, főpolgármester és december elejére ment át az NVB szűrőjén a két kérdés az ötből. Ahhoz, hogy a Fidesznek legalább a választás napjára ki kelljen írnia a népszavazást, legalább január közepéig kell összegyűlnie 200 ezer aláírásnak. Orbán Viktor ennek ellenére már decemberben bejelentette, hogy biztosan nem lesz a népszavazás a két ügyben.

Az álláskeresési járadék jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlan alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. Az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt pedig hatályon kívül lehetne helyezni, ha a népszavazás megvalósulna. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.