Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros közművesítheti a kormány által kisajátított iváncsai ipari parkot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mészáros Lőrinc sokat fialó cége, az M&M kft. 19,8 milliárdos tendert nyert az iváncsai ipari park közművesítésére (ivóvíz-szennyvíz) – írja a K-monitor. Az újabb gazdasági sikert Mészáros viszonylag könnyen húzta be: egyetlen vetélytársa volt a tenderen, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., amely cégbirodalmának rendszeres konzorciumi partnere. A „vetélytárs” ajánlatát el sem bírálták.

Az úgy pikantériája, hogy nem rég nyilvánította a kormány Iváncsát különleges gazdasági övezetté, így elvéve Dunaújvárostól a helyi iparűzési adót. Dunaujváros önkormányzata éves szinten több milliárd forintos adóbevélteltől esik el a döntés miatt. A kormánynak azután vált fontossá az ellenzéki többségű önkormányzattól elvenni az ipari park bevételeit, miután kiderült, itt is, csak úgy mint Gödön, akkumulátorgyár fog épülni, a dél-korai SK Innovation gyára.

Korábban a dunaújvárosi önkormányzat akkor még Fideszes vezetése megállapodást kötött az iváncsai településsel, hogy a város közműrendszerének használatáért cserébe Dunaújváros is részesüljön a településen befolyó iparűzési adóból, amely minden önkormányzat legfőbb bevételforrása. Ehelyett most hatalmas beruházással épített közműrendszert a kormány, természetesen a kiirt tenderen a kedvenc „vállalkozója” nyert. Dunaújváros önkormányzata jelenleg a bíráságon küzd a bevételért, amely nélkül kivérezne.

Dunaujváros Momentumos előválasztási jelöltje, Kovács Janka (akit az előválasztáson legyőzött a Jobbikos Kálló Gergely) még a különleges ipari parkká nyilvánítást nyáron így kommentálta:

„Az látszik, hogy Fidesznek már a saját szavazóik sem számítanak, ha olyan városban élnek, ahol nem ők vannak többségben. Nem számítanak a megkötött szerződések sem”

A dunaújvárosi ügyön keresztül is az látszik, hogy a gödi Samsung-gyár (amely szintén akkumulátorgyár) különleges gazdasági övezetté nyilvánítása, majd komoly állami támogatása  tulajdonképpen csak a kezdet volt.

Mint ismert, még 2020 tavaszán, a koronavírus-járványt kísérő rendkívüli jogrend idején hatalmazta fel magát a kormány, hogy rendeletileg hozhasson létre ilyen gazdasági övezeteket. Ezeken a területeken minden olyan jogkört, amelyet korábban a helyi polgármester és jegyző gyakorolt, a megyei közgyűlés elnöke és a megyei jegyző vesz át. Ráadásul a rendelet értelmében mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés feladatköre átkerült a rendre fideszes többségű megyei önkormányzathoz.

És most a közbeszerzésekben is a Gödi példát követi az iváncsai különleges gazdasági övezet, míg Gödön Mészáros Lőrinc cége 10 milliárdért fejleszt vízközműveket, Iváncsán a közművesítésben harcedzett vállalkozó 19,8 milliárdért dolgozhat az ország iparának (pontosabban a dél-korai tőke kirendeltségeinek) infrastruktúráján.

Címlapkép: MTI/Komka Péter