Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz Dunaújvárossal is megcsinálta azt, amit Göddel: már holnapután létrejön a várost kivéreztető gazdasági övezet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Látványos összellenzéki tiltakozás ellenére különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány Iváncsát és Rácalmást. Az erről szóló rendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Amennyiben az iparűzési adó sorsáról döntő, fideszes többségű Fejér megyei önkormányzat úgy dönt, az ellenzéki vezetésű Dunaújváros éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől eshet el.

Ez a bevétel alapvetően két gyár működésén keresztül képződne: az egyik a dél-koreai SK Innovation leendő akkumulátorgyára, ez a januárban bejelentett tervek szerint Iváncsán fog megépülni; a másik pedig a Rácalmás közigazgatási területén jelenleg is működő Hankook-gumigyár.

A Hankook rácalmási gumigyára. Fotó: Wikimedia Commons/CivertanS

Bár egyik beruházás sem dunaújvárosi, egy korábbi Rácalmás és Dunaújváros között kötött megállapodás értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, mert a gyár Dunaújváros közműrendszerét használja. Iváncsán is egy hasonló együttműködés alapján történt volna az iparűzési adó elosztása, miután az iváncsai park Dunaújváros pénzéből épült.

A terület azonban a kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítás miatt nem tartozhat megyei jogú városhoz, a törvény értelmében minden iparűzési adó Fejér megyét illeti tehát.

Azzal kapcsolatban, hogy a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényi szabályozás így aránytalanságokat szül az adóbevételek tekintetében, Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere levlet írt Molnár Krisztiánnak, a Fejér megyei önkormányzat elnökének. Pintér Facebook-oldalán tette közzé a válaszlevelet, amelyben Molnár arra hivatkozik, hogy

„nem tisztje vizsgálni”, „hogy a megkötött megállapodások mennyiben jogszerűek, mennyiben arányosak.”

Várható volt, de az aljasság mindig megdöbbentő és sokkoló – így kommentálta a rendelet kihirdetését Kovács Janka, a Momentum dunaújvárosi előválasztási jelöltje, kiemelve, hogy a gazdasági övezet létrejöttének hatálya már július 1-jével, azaz holnaputántól elkezdődik. Szerinte ezzel nemcsak, hogy ki akarják véreztetni Dunaújvárost, de kiskorúsítják a kedvezményezettnek feltüntetett települések vezetését is, hiszen nem ők döntenek majd személyesen a befolyó iparűzési adóról, hanem a Molnár Krisztián vezette fideszes többségű megyei önkormányzat.

„Az látszik, hogy Fidesznek már a saját szavazóik sem számítanak, ha olyan városban élnek, ahol nem ők vannak többségben. Nem számítanak a megkötött szerződések sem” – írja a Momentum politikusa.

A Fejér megye 4. számú választókerületének inkumbens képviselőjét, Kálló Gergelyt adó párt, a Jobbik elnöke, Jakab Péter azzal reagált az övezet kihirdetésére: „nem Mészárostól vesznek el, hanem azoktól az ellenzéki városoktól, amelyek nem a Fideszt akarják képviselni, hanem a lakosságot. Ez történik most Dunaújvárosban. A város az ellenzékre szavazott. Többször is. Orbán Viktor pedig büntet. Elvesz. Kifoszt.”

Emlékezetes, hogy májusban a teljes ellenzéki összefogás felvonult Dunaújvárosban, hogy tiltakozzon az iparűzési adó elvonása miatt: a polgármesteren, a jobbikos Pintér Tamáson kívül a sajtótájékoztatón részt vettek a pártok elnökei, valamint Budapest főpolgármestere is.

Összellenzéki sajtótájékoztató az iparűzési adó elvonása kapcsán 2021 májusában Dunaújvárosban. Forrás: Pintér Tamás polgármester Facebookja

A dunaújvárosi ügyön keresztül is az látszik, hogy a gödi Samsung-gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánítása  tulajdonképpen csak pilot-projekt volt, és azt több hasonló konstrukció követheti. Mint ismert, még 2020 tavaszán, a koronavírus-járványt kísérő rendkívüli jogrend idején hatalmazta fel magát a kormány, hogy rendeletileg hozhasson létre ilyen gazdasági övezeteket. Ezeken a területeken minden olyan jogkört, amelyet korábban a helyi polgármester és jegyző gyakorolt, a megyei közgyűlés elnöke és a megyei jegyző vesz át. Ráadásul a rendelet értelmében mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés feladatköre átkerült a rendre fideszes többségű megyei önkormányzathoz.