Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes ellenzéki összefogás felvonult a dunaújvárosi adóelvonás ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A teljes ellenzéki összefogás felvonult Dunaújvárosban, hogy tiltakozzon az iparűzési adó elvonása miatt: a polgármesteren, a jobbikos Pintér Tamáson kívül a sajtótájékoztatón részt vettek a pártok elnökei, valamint Budapest főpolgármestere is.

Ahogyan tegnap a Mércén is beszámoltunk róla: a gödi modellhez hasonlóan Dunaújvárosban is különleges gazdasági övezetet hoznának létre az iváncsai és a rácalmási ipari park területén, ahol a város számára jelentős bevételi forrást jelentő cégek működnek, illetve a jövőben tovább fognak bővülni.

Az iváncsai ipari parkban építik az SK Innovation hatalmas akkumulátorgyárát, Rácalmás pedig többek között a Hankook gumigyárnak ad otthon (ami az elmúlt években egyébként leginkább a munkások sanyargatása kapcsán került elő a magyar sajtóban és azon belül a Mércén). Az említett ipari parkok bár közigazgatási szempontból az említett településekhez tartoznak, gazdasági szempontból inkább Dunaújvároshoz köthetők, ahogy az iparűzési adón is megosztoznak a települések. Mindkét ipari park esetében fele-fele arányban részesül a befolyó iparűzési adóból Dunaújváros, valamint Iváncsa illetve Rácalmás.

A „Dunaújváros ostrom alatt” című sajtótájékoztatón a polgármesteren kívül részt vett

  • Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke,
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke,
  • Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke,
  • Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője,
  • Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke,
  • Orosz Anna, a Momentum alelnöke,
  • Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke,
  • Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője,
  • a környező Ercsi polgármestere, Szabó Tamás
  • és Perkáta ügyvezető alpolgármestere, Oláh István.

Pintér Tamás, a település polgármestere azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy elmondta: Dunaújvárosban sok mindent hozott az elmúlt harminc év, politikában és közéletben is.

„Itt aztán megtörtént minden, ami csak megtörténhetett, egy dolgot leszámítva: eddig soha senki sem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, előre megfontoltan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat.”

A polgármester szerint most azonban Dorkota Lajos, Dunaújváros volt alpolgármestere és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal volt elnöke a város „kisemmizését” célozta meg.

„Erre az aljas tervre azonban a teljes ellenzék határozottan megálljt parancsol”

-mondta a polgármester.

„Ma Magyarországnak olyan kormánya van, képtelen szolgálni az embereket; csak uralkodni képes. Éppen ezért szívből gyűlöli azokat, akik számára a politika a település polgárainak a szolgálata nap, mint nap”

-szólalt fel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony szerint a magyar kormány gyűlöli az önkormányzatokat, de legfőképpen azokat, amelyek nem kormánypárti irányításúak. A főpolgármester úgy találja, hogy a fenti javaslat nem született volna meg akkor, ha a dunaújvárosi polgárok nem úgy döntenek 2019 októberében, hogy ellenzéki jelöltet választanak a település élére.

Karácsony hozzátette: főpolgármesterként, illetve miniszterelnök-jelöltként is teljes szolidaritásáról biztosítja a dunaújvárosi polgárokat, az ellenzéki összefogással pedig mindent megtesznek majd azért, hogy a javaslat ne valósulhasson meg.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhetó vissza: