Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi modellhez hasonlóan foszthatják meg Dunaújvárost iparűzési adóbevételeitől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jelentős mennyiségű iparűzési adóbevételtől fosztaná meg a kormány a jobbikos vezetésű Dunaújvárost azáltal, hogy – akárcsak a gödi pilot projekt keretében – különleges gazdasági övezetet hozna létre, melyekbe több környékbeli gyár is beletartozna – derül ki a Telex által megismert titkos tervekből.

Dunaújváros félelmei szerint a különleges gazdasági övezetet az iváncsai és a rácalmási ipari park területén hoznák létre, ahol a város számára jelentős bevételi forrást jelentő cégek működnek, illetve a jövőben tovább fognak bővülni.

Az iváncsai ipari parkban építik az SK Innovation hatalmas akkumulátorgyárát, Rácalmás pedig többek között a Hankook gumigyárnak ad otthon (ami az elmúlt években egyébként leginkább a munkások sanyargatása kapcsán került elő a magyar sajtóban és azon belül a Mércén).

Dunaújváros úgy kerül a történetbe, hogy noha az ipari parkok közigazgatási szempontból az említett településekhez tartoznak, gazdasági szempontból inkább Dunaújvároshoz köthetők, ahogy az iparűzési adón is megosztoznak a települések. Mindkét ipari park esetében fele-fele arányban részesül a befolyó iparűzési adóból Dunaújváros, valamint Iváncsa illetve Rácalmás.

Ennek oka, hogy az ipari parkokat Dunaújváros költségén hozták létre, és gazdasági szempontból nagyban függnek a nagyvárostól. Az iváncsai ipari park voltaképpen Dunaújváros ipari parkja a Telex szerint, míg a rácalmási közelebb is van a nagyvároshoz, és noha Rácalmás közigazgatási határain belül esik, a terület egy része is dunaújvárosi tulajdon volt. Dunaújvárosnak csak a Hankook által befizetett adóból jelenleg félmilliárdos bevétele van, aminek elvesztése hatalmas érvágást jelentene a városnak, az SKI elkészülte után pedig minden bizonnyal ennél is komolyabb forrást jelentett volna.

A különleges gazdasági övezet tehát olyan területeket fog érinteni, amennyiben megvalósul, ahol Dunaújváros működése szempontjából kulcsfontosságú gyárak működnek, melyek szervesen kapcsolódnak a városhoz. A jövőben azonban felügyeletüket Fejér megye látná el, a javaslat is a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől származik, aki egyébként bevonná a különleges gazdasági övezetbe Adonyt és Kulcsot is.

Amennyiben megvalósul a különleges gazdasági övezet, úgy a Fejér Megyei Önkormányzat fog felelni a befolyó iparűzési adó elosztásáért, és semmi garancia nincs arra, hogy Dunaújváros továbbra is részesüljön a forrásokból.

Rácalmás és Iváncsa reménykedhet állami kompenzációban a Telex szerint, ugyanakkor a jobbikos vezetésű Dunaújvárosnak erre aligha van kilátása, és csak reménykedhet, hogy szomszédai jóindulatúan fognak eljárni, és megosztják a kompenzációt a várossal. Különösen annak fényében aggasztók a város perspektívái, hogy a Telex szerint a titkos előterjesztés – igaz, egy félmondat erejéig – komoly lehetőségként számol azzal, hogy a környező településeken megvalósuló ipari beruházások vegyék át a Dunaferr dolgozóit utóbbi cég csődje esetén.

A Dunaújváros működése szempontjából létfontosságú Dunaferr – és a szorosan kapcsolódó szatellitcégek – Dunaújváros legnagyobb munkáltatói. A cég évek óta válságos helyzetben van, megmentésére több forgatókönyv is készült az elmúlt években, azonban a kormány látszólag egyelőre nem kíván részt venni ezek megvalósításában.

Címlapkép: Wikipédia