Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dunaújváros ellenáll a forráselvonásnak, és beperli a különleges gazdasági övezetben található ipari parkok településeit

Ez a cikk több mint 2 éves.

Korábban a dunaújvárosi önkormányzat fideszes vezetése megállapodást kötött az iváncsai és rácalmási településsel, hogy a város infrastruktúrájának használatáért cserébe Dunaújváros is részesüljön a két településen befolyó iparűzési adóból, amely minden önkormányzat legfőbb bevételforrása. Dunaújváros terveit keresztülvágta, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a környékbeli gyárak településeit, és így az ott befolyó iparűzési adó elosztásáért Fejér megye felel és nem valószínű, hogy az immáron ellenzéki vezetésű Dunaújváros is részesül majd a bevételből.

A legutóbbi hírek szerint viszont a fideszes városvezetés által kötött paktum felmondásáért Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást.

Tavaszi hír, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Dunaújváros-közeli iváncsai és rácalmási ipari parkokat. Az iváncsai ipari parkban építik az SK Innovation akkumulátorgyárát, a rácalmási ipari park pedig többek között a Hankook gumigyárnak ad otthont.

2018-19-ben a térség országgyűlési képviselője a jobbikos Pintér Tamás volt, aki azóta a Rajta Újváros! Egyesület színeiben Dunaújváros polgármestere. 2020 óta a szintén jobbikos Kálló Gergely képviseli a parlamentben a választókerületet. A két politikus csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy törvénytelennek tartják a kormány által létrehozott gazdasági övezetet, ezért a két peren túl az Alkotmánybírósághoz fordulak „az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében”.

Felidézték, hogy a korábbi fideszes polgármester, Cserna Gábor által kötött szerződésekben is szerepel, hogy az iváncsai ipari park Dunaújváros Modern városok programja keretében jött létre, és a rácalmási Hankook gyár építésekor is sokat költött a város közművekre.

Kálló Gergely szerint a különleges gazdasági övezet létrehozásának politikai motivációit az is jól mutatja, hogy abból kihagyták a független vezetésű Pusztaszabolcsot is, hiába szolgáltat vizet az iváncsai ipari parknak. Pusztaszabolcs sem részesül az ipari parkokból befolyó iparűzési adó bevételeiből.

Dunaújváros alpolgármester, Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) elmondta, hogy a különleges gazdasági övezet létrehozásával a kormány 684 millió forintot vett el a várostól, ami miatt útfelújítások és óvodafelújítások is elmaradtak. A becslések szerint jövőre 1,5 milliárd forinttól fog elesni Dunaújváros a kormány döntése miatt.

A dunaújvárosi történtek nem példa-nélküli az országban – a kormány először a gödi Samsung-beruházás miatt nyilvánította a gödi térséget különleges gazdasági övezetté. Azóta nem csak, hogy a Samsung-gyár környezet- és zajszennyezésével keseríti meg a helyiek életét, de az ellenzéki vezetésű önkormányzattól az iparűzési adóból származó bevétel a megyéhez került.

(Via mfor.hu)