Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minél hangosabban jajgattak, annál nagyobbat ütött – iskolaőr vert gumibottal gyerekeket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az RTL Híradójának riportja szerint egy nyíregyházi szakiskolában súlyosan bántalmazott több gyereket egy iskolaőr. A fiatalok hangoskodtak az órán, ezért a tanáruk az iskolaőr segítségét kérte, aki felvitte a diákokat az irodájába, ahol letérdeltette őket és gumibottal ütötte a tenyerüket és a talpukat is.

Ráadásul a fiatalok elmondása szerint az iskolaőr azt is kijelentette, hogy minél hangosabban jajveszékelnek az ütésektől, annál nagyobbat fog ütni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrfőkapitányság az RTL kérdésére megerősítette, hogy az ügyben nyomozást folytatnak bántalmazás gyanújával. Az érintette iskolaőrt kihallgatták, és munkaviszonyát azóta megszüntették.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban több probléma is felmerült már korábban: ahogy arról beszámoltunk, az erre a posztra jelentkezőknél kikerült a felvételi kritériumok közül a középfokú végzettség, viszont jobban kereshetnek az iskolaőrök, mint a pedagógusok, az iskolaigazgatók, vagy a rendőrök. 23 szakképzési intézmény már vissza is vonta igényét iskolaőrség iránt, ugyanakkor volt olyan iskolaigazgató is, aki nem is tudott róla, hogy iskolája kérte volna az egyenruhások szolgálatát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban jelezte: nem értenek egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás.

A szakszervezet szerint ez nem több tüneti kezelésnél, ami elképzelhető, hogy rövidtávon, néhány esetben valóban megoldást nyújt majd, ugyanakkor emellett muszáj lenne a problémák megelőzésre is tervet kidolgozni.

A tavaly elfogadott, iskolaőrség felállításáról szóló törvény indoklásában szerepelt, hogy „a közelmúltban elszaporodtak a társadalom jogos felháborodását kiváltó, pedagógusokkal,illetve iskola- vagy kortársakkal, de akár felnőttekkel szembeni verbális, illetve fizikai támadások, amelyeket részben kiskorú diákok, részben őket segítő felnőttek követtek el, jellemzően az oktatási tevékenység közben…”, ráadásul ezek közül többről videófelvétel is készült, amelyek nyilvánosságra kerültek.

(RTL Híradó)
Címlapkép: AVM