Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

23 szakképzési intézmény mégsem kér az iskolaőrökből

Ez a cikk több mint 3 éves.

Július közepén közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy közel félezer, egészen pontosan 491 állami fenntartású oktatási intézményben kezdhetik meg munkájukat szeptembertől az iskolaőrök.

A tárca akkor úgy tájékoztatott: az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Az előrelátó Emmi egyben azt is jelezte, hogy a későbbiekben ez a szám még változhat.

Változott is, például rögvest akkor, amikor kiderült, hogy az Emmi által közzétett listán olyan iskolák is szerepelnek, amelyek intézményvezetői nem kérték, hogy iskolaőrt küldjenek hozzájuk…

A Népszava megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely alá a szakképzési intézmények tartoznak, közölte: az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hogy iskolaőrök róják az iskola folyosóit. A minisztérium hozzátette azt is, hét intézmény viszont utólag csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így összesen 185 olyan szakképzési intézmény van, amelyben iskolaőrséget állíthatnak fel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint múlt szerdáig egy olyan iskola volt a listán szereplő 288-ból, amely jelezte, hogy nem igénylik iskolaőr jelenlétét, de ugyaneddig egy iskola viszont kérvényezte felvételét a rendszerbe. Frissebb adatokat a lap megkeresésére nem közöltek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint július 23-ig összesen 1182 fő jelentkezett iskolaőri képzésre. Mivel a jelentkezési határidő július 24-e volt, ez a szám valószínűleg még emelkedni fog. A jelentkezők egy „rövid, ám komplex (pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési) képzésen” vesznek majd részt, ennek teljesítése alapfeltétele a szeptemberi munkába állásnak.

A kormányzati retorika szerint az iskolaőrség rendszerének felállítására „a tanárok védelme érdekében, súlyos fegyelmi problémák miatt” van szükség,

Az iskolaőrök egyébként fegyvert nem, de más „kényszerítő eszközt” tarthatnak majd maguknál.

Hogy miért álságos a kormányzati kommunikáció az iskolaőrök szükségességéről, arról itt írtunk korábban, hogy milyen, ennél sokkal értelmesebb megoldásokkal lehetne az iskolai erőszakot megfékezni, az pedig ebben a cikkünkben olvasható.

via Népszava
Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka