Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: az iskolaőri fizetés az aktív rendőrök, a tanárok és akár az iskolaigazgatók bérét is meghaladhatja

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Vérmérséklettől függően nevetnek vagy dühöngenek a helyzeten, de az biztos, hogy nem sokan akarnak verebek lenni ott, ahol sasok is voltak már.”

– áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szerkesztőségünkhöz eljuttatott anyagban, melyben a szervezet annak járt utána, hogy az ígéretesnek hangzó, bruttó 220 ezer forintos fizetés csábításán felül milyen visszhangja van a rendvédelmi szakemberek körében a szeptembertől mintegy ötszáz iskolában bevezetett iskolaőrség intézményének.

A PDSZ kitér arra is, hogy az elmúlt napokban éppen azokat a volt rendőröket keresik meg személyre szóló levélben iskolaőri pozíciókkal, akiknek egy alkotmánymódosítás révén 2012 januárjától jelentősen csökkentették a korkedvezményes nyugdíját, amennyiben nem mentek vissza dolgozni az ún. szenior állományba. A lépéssel alapvetően átalakult a rendőri életpálya, korábban alapvetőnek tekintett jogok váltak semmissé.

Külön bicskanyitogató a PDSZ szerint, hogy az iskolaőri állásajánlatos leveleket jelenleg a szolgálatban lévő rendőrökkel kézbesítteti a rendőrség.

Pozsgai József megkérdezett nyugdíjas rendőr szerint komoly felháborodást kelt az exrendőrök körében, hogy míg – az általuk évtizedeken keresztül szolgált – rendőrség nem állt ki értük, amikor 2012-ben a korkedvezményes nyugdíj rendszerét alakította át a kormány, most elvárnák tőlük, hogy önként álljanak be „sulizsarunak”.

„Eljutottunk oda, hogy egy jó fizikumú, egészséges, frissen végzett pedagógus anyagilag jobban jár, ha inkább iskolaőrnek megy a tanítás helyett”

– írja a PDSZ, utalva ezzel arra, hogy az iskolőröknek a kezdő tanárokénál tízezer forinttal több, bruttó 220 ezres fizetés jár, plusz emellé évi 200 ezer forintnyi cafeteria.

Aki ráadásul a korkedvezményes (bár 2012-ben csökkentett) járadék mellett vállalja el az iskolaőrséget a nyugdíjazott rendőrök közül, akár még az iskola igazgatójánál is többet vihet haza havonta.

Pozsgai József szerint alapvető gondot jelent a „fából vaskarika” metódus, vagyis az, hogy az iskolaőrök szolgálatba helyezésével a diákok pedagógiai, szociális, mentális vagy egészségügyi problémáit akarják megoldani rendvédelmi eszközökkel. Bár nem eleve ördögtől való ötlet, hogy rendőr segítse bizonyos intézmények működését, egy ilyen komplex feladatkör ellátásához semmiképp sem elegendő a jelenleg iskolaőr-felkészítésként létrehozott négyhetes gyorstalpaló, helyette az iskolaőr munkakör betöltéséhez külön szakmát kéne kialakítani speciális, több éven át tartó felkészüléssel.

„A legmotiváltabb, legfelkészültebb rendvédelmi személy se ér semmit önmagában, ha nem egy komplex pedagógiai, gyógypedagógiai, szociális és egészségügyi ellátórendszer részeként működik.”

A PDSZ szerint bár a kormány az iskolai erőszakot akarja megfékezni az iskolaőrség bevezetésével, a szervezet valójában hosszú távon nem enyhíteni, hanem eszkalálni fogja a problémát. Különösen aggasztónak tartják, hogy a szeptembertől iskolaőrrel rendelkező nagyjából ötszáz intézmény között számos olyan is található, amelyben tanulásukban akadályozott, értelmi fogyatékos, autista vagy más tanulási nehézségekkel küzdő diákok tanulnak. Mégis, a kormány nem gyógypedagógusokat vagy pedagógiai asszisztenseket von be ezen intézmények életébe, hanem „kényszerítő eszközökkel felszerelt, egyenruhás tekintélyszemélyeket küld”.

Pozsgai József szerint hónapok kérdése, és a sajtóban megjelennek az iskolaőri visszaélésekkel kapcsolatos perek hírei: vagy amiatt, mert az erőszakos helyzetet az iskolaőri jelenlét ellenére sem sikerül megfékezni, így az iskolaőrön csattan minden meg nem oldott helyzet és kezeletlen konfliktus, vagy azért, mert aránytalanul nagy egy-egy esetben az iskolaőri fellépés. Épp emiatt Pozsgai úgy véli, hogy aki átlátja a helyzet összetettségét, esze ágában sincs elvállalni ezt az eleve teljesíthetetlen feladatot.

Mindemellett a rendőrség is valójában hasonló problémákkal küzd, mint a közoktatás: túlterheltség, alulfizetettség és a továbblépési lehetőség hiánya jellemzi az állományt. A korkedvezményes nyugdíjon felül járó iskolaőri fizetés és az aktív életkorban lévő bűnüldözők díjazása közötti bérkülönbség komoly bérfeszültség forrása is lehet. A PDSZ a helyzet megoldására a kormány számára az érdekképviseletek bevonását, az új szervezet felállítása helyett a már meglévő ellátórendszerek javítását javasolja – például az iskolaőrségre szánt pénz átcsoportosításával.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba