Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az igazgató is rácsodálkozott, hogy iskolaőr érkezik hozzájuk, a tankerület szerint minden intézmény maga dönt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Érdekes ellentmodásra derült fény Szombathelyen a minap, amikor a Váci Mihály Általános iskola igazgatója, Németh Gábor maga is rácsodálkozott, hogy szeptembertől iskolaőrt fognak vezényelni az intézményébe. Ők ugyanis biztosan nem jelezték ezzel kapcsolatos igényüket – írja a helyi ügyekkel foglalkozó ugytudjuk.hu.

A lap felkereste a Szombathelyi Tankerületet is, ahonnan viszont azt az információt kapták, hogy a köznevelési intézmények maguk dönthetnek az iskolaőrre vonatkozó igényükről, így ott kezdheti el működését az iskolaőri hálózat 2020. szeptemberében, ahol ezt kérték.

Hogy hol csúszhatott hiba a rendszerbe, egyelőre rejtély. Az eset valószínűleg nem egyedülálló, ugyanis már júniusban is hasonló élményekről számolt be több intézmény, volt, ahol a szakképzési centrumot sejtették a döntés hátterében.

Az iskolaőr szükségességében egyébként még azok az iskolák sem tűnnek biztosnak, amelyek elvileg jelezték igényüket az egyenruhások jelenléte iránt. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel. A szakképzési intézményekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint hét intézmény viszont utólag csatlakozott a kezdeményezéshez. Így összesen 185 olyan szakképzési intézmény van, amelyben iskolaőrséget állíthatnak fel szeptembertől.

Az iskolaőrség felállítását július elején szavazta meg a parlament; a fegyelmező munkakört középfokú végzettséggel, néhány hetes tanfolyam elvégzése után bárki betöltheti. Az iskolaőr fegyvert ugyan nem, de más, „kényszerítő” eszközt (pl. bilincs, gumibot, gázspry) hordhat magánál. A kormányzati retorika szerint az iskolaőrség rendszerének felállítására „a tanárok védelme érdekében, súlyos fegyelmi problémák miatt” van szükség, civil szervezetek és oktatási szakértők szerint viszont az iskolaőrség intézménye csupán tünteti kezelést ad, valójában az iskolai erőszak megelőzéséhez hozzáértő szakemberekre lenne szükség. Az ilyesfajta felügyelet jelenléte ellen korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tiltakozott.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt