Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fokozódnak a lezárások okozta feszültségek: Ausztriában és Hollandiában tüntettek, a szlovákok tervezik a kötelező oltást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ausztriában hétfőtől lép életbe az országos, 10 napon át tartó lezárás, ami ellen szombaton több mint 30 ezer ember tüntetett több osztrák városban. Tíz résztvevőt le is tartóztattak covid-19 óvintézkedések megszegése, vagy náci ikonográfia használata miatt.

A letartóztatottak között volt három fiatal is, akik rendőröket akartak felgyújtani, ezzel kimutatva nemtetszésüket a lezárásokkal kapcsolatban, írja a DW.com.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár péntek délelőtt bejelentette, hogy Ausztriában hétfőtől tíz napig a legszigorúbb lezárások lesznek érvényben, amit további tíz nappal meghosszabbíthatnak ha nem javulnak a járványügyi mutatók. Sőt, mi több: Ausztria első Európai Uniós országként februártól bevezeti az általános, kötelező oltást.

A lezárások idején az emberek a következő célokból hagyhatják el a lakásaikat:

  • munkába utazás;
  • az életfeltételek fenntartása (pl. bevásárlás);
  • egészségügyi intézmények látogatása;
  • valamint a mentális és fizikai egészség fenntartásához szükséges testmozgás.

Az osztrák szélsőjobboldali párt, az Ausztriai Szabadság Párt (FPÖ) vezetője szerint – aki egyébként covid-19 pozitív – a lezárások és az ilyen intézkedések a diktatúra irányába sodorja az országot.

Azonban nemcsak Ausztriában, hanem Hollandiában is tüntettek a lezárások ellen.

Hollandiában a héten jelentették be, hogy az elkövetkezendő három hétben további lezárásokat és szigorításokat terveznek az újabb esetek megfékezésére, ugyanis a vírus kitörése óta a napi esetek száma most a legmagasabb az országban.

A megszorítások ellen pénteken rendeztek tüntetéseket a fővárosban, Rotterdamban. A tüntetés zavargásba torkollott, amit a rendőrök figyelmeztető lövésekkel próbáltak feloszlatni. A figyelmeztető lövéseknek köszönhetően két tüntető megsérült, írja a CNN.

A rendőrség elmondása szerint többen is gyújtogattak a tüntetők közül, petárdákkal és kövekkel dobálták a járőröket. „Nem volt más lehetőségük”, ezért figyelmeztető és célzott lövéseket is leadtak a zavargókra, hogy eloszlassák a tömeget.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam főpolgármestere az „erőszak orgiájának” nevezte a pénteki tüntetéseket.

A zavargások és a negatív visszhangok ellenére, Ausztriához hasonlóan, Eduard Heger szlovák miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a közeljövőben kötelezővé tehetik Szlovákiában az idősebbeknek a védőoltást.

A kormányfő jelenleg orvosokkal és ügyvédekkel tárgyal erről a lehetőségről, hogy megtudja, az Alkotmány lehetővé teszi-e bizonyos korcsoportok beoltását, írja az újszó.hu.

A kormányfő szerint Szlovákia legnagyobb problémája a kórházakban lévő oltatlanok magas száma, amit nagyban orvosolna, ha kötelezővé tennék az idős állampolgárok számára az oltást. Az, hogy pontosan hány éves kortól tennék kötelezővé a vakcinát, arról még nem számolt be a kormányfő.

Magyarországot is elérte a szigorítási hullám, ugyanis csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy szombattól kötelező lesz zárt térben a maszkviselés, ami eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező.

A kötelező oltás tekintetében a kormány ezt a döntést a munkaadókra bízta, amíg állami intézmények esetén kötelezővé tette a dolgozóknak az oltást, ami ellen a pedagógusok és a rendőrök is felszólaltak.

Az oltáselleneseknek pedig pénteken üzent Orbán Viktor, mégpedig azt, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak.

Címlapkép: Leonhard Foeger / Reuters