Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fokozódnak a lezárások okozta feszültségek: Ausztriában és Hollandiában tüntettek, a szlovákok tervezik a kötelező oltást

Ausztriában hétfőtől lép életbe az országos, 10 napon át tartó lezárás, ami ellen szombaton több mint 30 ezer ember tüntetett több osztrák városban. Tíz résztvevőt le is tartóztattak covid-19 óvintézkedések megszegése, vagy náci ikonográfia használata miatt.

A letartóztatottak között volt három fiatal is, akik rendőröket akartak felgyújtani, ezzel kimutatva nemtetszésüket a lezárásokkal kapcsolatban, írja a DW.com.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár péntek délelőtt bejelentette, hogy Ausztriában hétfőtől tíz napig a legszigorúbb lezárások lesznek érvényben, amit további tíz nappal meghosszabbíthatnak ha nem javulnak a járványügyi mutatók. Sőt, mi több: Ausztria első Európai Uniós országként februártól bevezeti az általános, kötelező oltást.

A lezárások idején az emberek a következő célokból hagyhatják el a lakásaikat:

  • munkába utazás;
  • az életfeltételek fenntartása (pl. bevásárlás);
  • egészségügyi intézmények látogatása;
  • valamint a mentális és fizikai egészség fenntartásához szükséges testmozgás.

Az osztrák szélsőjobboldali párt, az Ausztriai Szabadság Párt (FPÖ) vezetője szerint – aki egyébként covid-19 pozitív – a lezárások és az ilyen intézkedések a diktatúra irányába sodorja az országot.

Azonban nemcsak Ausztriában, hanem Hollandiában is tüntettek a lezárások ellen.

Hollandiában a héten jelentették be, hogy az elkövetkezendő három hétben további lezárásokat és szigorításokat terveznek az újabb esetek megfékezésére, ugyanis a vírus kitörése óta a napi esetek száma most a legmagasabb az országban.

A megszorítások ellen pénteken rendeztek tüntetéseket a fővárosban, Rotterdamban. A tüntetés zavargásba torkollott, amit a rendőrök figyelmeztető lövésekkel próbáltak feloszlatni. A figyelmeztető lövéseknek köszönhetően két tüntető megsérült, írja a CNN.

A rendőrség elmondása szerint többen is gyújtogattak a tüntetők közül, petárdákkal és kövekkel dobálták a járőröket. „Nem volt más lehetőségük”, ezért figyelmeztető és célzott lövéseket is leadtak a zavargókra, hogy eloszlassák a tömeget.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam főpolgármestere az „erőszak orgiájának” nevezte a pénteki tüntetéseket.

A zavargások és a negatív visszhangok ellenére, Ausztriához hasonlóan, Eduard Heger szlovák miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a közeljövőben kötelezővé tehetik Szlovákiában az idősebbeknek a védőoltást.

A kormányfő jelenleg orvosokkal és ügyvédekkel tárgyal erről a lehetőségről, hogy megtudja, az Alkotmány lehetővé teszi-e bizonyos korcsoportok beoltását, írja az újszó.hu.

A kormányfő szerint Szlovákia legnagyobb problémája a kórházakban lévő oltatlanok magas száma, amit nagyban orvosolna, ha kötelezővé tennék az idős állampolgárok számára az oltást. Az, hogy pontosan hány éves kortól tennék kötelezővé a vakcinát, arról még nem számolt be a kormányfő.

Magyarországot is elérte a szigorítási hullám, ugyanis csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy szombattól kötelező lesz zárt térben a maszkviselés, ami eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező.

A kötelező oltás tekintetében a kormány ezt a döntést a munkaadókra bízta, amíg állami intézmények esetén kötelezővé tette a dolgozóknak az oltást, ami ellen a pedagógusok és a rendőrök is felszólaltak.

Az oltáselleneseknek pedig pénteken üzent Orbán Viktor, mégpedig azt, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak.

Címlapkép: Leonhard Foeger / Reuters