Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: zárt térben kötelező lesz a maszkviselés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány kötelezővé teszi a maszkviselést zárt terekben, ami a szombati naptól lép hatályba. Csak oltási igazolvánnyal lehet majd látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás. November 22-28. között oltási akcióhét lesz, az oltópontokon fel lehet venni az oltást bejelentkezés nélkül, a Szputnyikon kívül minden vakcinát lehet majd kapni.

Nem sokkal a kormány bejelentése előtt a Fővárosi Önkormányzat is bejelentette, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést zárt térben.

A benzinár befagyasztása kapcsán elmondta, hogy nem találtak egyelőre olyan benzinkutat, ami megszegte volna a hatósági árszabályozást. A NAV azt is ellenőrizni fogja, hogy a kutak ugyanolyan minőségű benzint fognak-e árulni, amit a törvények előírnak.

A rezsicsökkentést kiterjesztik a kisvállalkozókra.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre nem tisztázta egyelőre, hogy hogyan szankcionálnák azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem veszik fel a harmadik oltást.

Arról, hogy a PDSZ felmérése szerint több száz pedagógus nem szeretné beoltatni magát, Gulyás Gergely azt mondta, hogy „ne ellenzékként”, hanem a kormány szövetségeseként viselkedjenek a pedagógus-szakszervezetek, majd elmondta, hogy növelni kell a beoltott pedagógusok számát. Ezután a minisztert arról kérdezték, hogy a kötelező oltás súlyosbítaná-e a tanárhiányt, és növeli-e annak kockázatát, hogy az oktatási intézmények működésképtelenné válnak, amire Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy „nyilván ez a veszély nem áll fenn”.

Arra a kérdésre pedig, hogy mikor kerülnek nyilvánosságra az oltottsági adatok: „ha meglesznek, nyilvánosságra fogjuk hozni”.

Gulyás Gergely a lakóhelybejelentés-ügy kapcsán elmondta, hogy szerinte nem nő voksturizmus kockázata és állítása szerint a parlamenti ellenzék nem szólalt fel elégszer az ügyben. „Egyetértés volt a parlamentben, hogy ez egy jó szakmai javaslat” – tette hozzá.

A Turi György mesteredzőt érő molesztálással és bántalmazással kapcsolatos vádakról a miniszter azt mondta, a „konkrét ügyben egymásnak ellentmondó állítások vannak”, de Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára a kormány létrehoz egy áldozatsegítő központot. Igazságot akkor lehetne igazán tenni Gulyás Gergely szerint, ha az áldozatok nem évtizedekkel később állnának elő. Hangsúlyozta, hogy a konkrét ügyben nem foglal állást.

A lengyel-belarusz határnál kialakult határkrízisről azt mondta, hogy „a külső határokat meg kell védeni”, és Lengyelország megsegítésére buzdított. Lengyelországban katonákkal állják a belarusz határon fagyoskodó menekültek útját, a határzónából a kormány kitiltotta a sajtót és a menekültek megsegítését is megtiltotta a helyi lakosságnak és a civil szervezeteknek.

Gulyás Gergely szerint Európának van felelőssége abban, hogy Afrika is több oltáshoz jusson, mert a járványt nem lehet megoldani enélkül. Technológiai transzferre vagy a vakcinaszabadalmak feloldására azonban nem szólított fel a miniszter.

Gulyás Gergely nem ért egyet a Magyar Orvosi Kamarával abban, hogy a sajtót be kéne engedni a kórházakba, hogy az újságírók bemutathassák a járvány súlyosságát, a miniszter szerint a számok eleget mondanak a járványhelyzetről.

Ezután arról kérdezték a minisztert, hogy a magyar kormány a szlovák kormánnyal ellentétben miért nem közöl adatokat arról, hogy a koronavírussal kórházban fekvők között hányan vannak oltatlanok. Gulyás Gergely azt mondta a szlovákiai adatokról, hogy „ez egy objektív és itt is használható adat”. A miniszter szerint a magyarországi kórházigazgatók már egyébként is többször nyilatkoztak arról, hogy az oltatlanok védtelenebbek a vírussal szemben.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi