Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Orvosok Határok Nélkül felszólította a Modernát, hogy adja át technológiáját a WHO dél-afrikai központjának

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Moderna közzétette az idei háromnegyed éves eladási számait, amiből kiderül, hogy a vakcinagyártó cég mesés összegű profitot hajtott a koronavírus-járványból: csak az utóbbi háromnegyed évben 5 milliárd dollárnyi vakcinát adott el, a cég teljes évi bevételét pedig 18 milliárd dollárra becsülik.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet erre reagálva felszólította a Modernát, hogy adja át mRNS technológiáját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre a célra létrehozott, Dél-Afrikában található technológiai transzferközpontjának. A szervezet szerint mivel a Moderna vakcinatechnológiáját állami támogatásból, vagyis amerikai adófizetők pénzéből származó közpénzből fejlesztették ki, a cég tartozik annyival a köznek, hogy ne csak magán-, de a közérdekeket szolgáljon.

A közérdek márpedig azt kívánja, hogy a vakcinaapartheiddel sújtott Globális Dél számára is jusson elegendő vakcina, amivel megakadályozható lenne a vírus mutálódása, ami világszerte életben tartja a járványt – ehhez pedig technológiai transzferre lenne szükség.

Az amerikai kormánynak korábban voltak arra vonatkozó törekvései, hogy rákényszerítse a gyártókra a vakcinaszabadalmak föloldását, de ezek a próbálkozások hamar elhaltak. A Biden-adminisztráció májusban bejelentette, hogy támogatja a koronavírus-vakcinákra vonatkozó szellemi tulajdonjogok föloldását. A javaslat viszont nem talált támogatásra a Kereskedelmi Világszervezetben, de az Egyesült Királyság, az Európai Unió és nem meglepő módon a gyógyszercégek sem lelkesedtek az ötletért. Időközben az Egyesült Államok is visszakozott ettől a véleményétől.Az amerikai kormány egyébként 10 milliárd dolláros támogatással segítette a Modernát a technológia kifejlesztésében.

A Moderna nem teljesítette a WHO globális vakcina-beszerzési programjában, az úgynevezett COVAX program kereteiben vállalt kötelezettségeit sem, amely a vakcinák nemzetközi elosztásának nagyobb egyenlőségét biztosította volna. A cégnek viszont már hosszútávú tervei vannak arra, hogyan fogja megnövelni 2022-ben a vakcinagyártási kapacitásait Afrikában, és a még le nem gyártott vakcinákra már szabadalmi jogokat is vásárolt. Ezek a gyártási tervek hátráltatják, hogy az emberiség végére érjen a világjárványnak, ugyanis ha a Moderna ehelyett azonnal megosztaná a technológiáját Afrikával, már most több ponton el lehetne kezdeni a vakcinák gyártását a kontinensen.

A WHO dél-afrikai technológia transzferközpontját 2021 áprilisában hozták létre, hogy ezzel is a technológia átadására ösztönözzék a nagyvállalatokat. Április óta egyetlen cég sem adott át technológiát a központnak, ezért az intézmény arra kényszerült, hogy önállóan kezdjen vakcinafejlesztésbe. Az Orvosok Határok Nélkül a nemzeti kormányokat is fölszólította arra, hogy támogassák a szabadalmak föloldását. Ahogy Hu Juan Kiong, az Orvosok Határok Nélkül munkatársa fogalmazott: „A vírusok figyelmen kívül hagyják ezt a játékot, amit az emberi társadalomban játszunk; csak folytatják és mutálódnak.”

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor