Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2300 tűzoltó jelentett beteget a kötelező oltás életbe lépésével New Yorkban, Chicagóban fel kellett függeszteni a rendeletet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több száz tűzoltó jelentett egyszerre beteget New Yorkban hétfő reggel, miután pénteken életbe lépett az önkormányzati dolgozók kötelező oltását előíró szabályozás. A New Yorki Tűzoltó Kapitányság (FDNY) parancsnoka, Daniel A. Nigro szerint mintegy 2300 dolgozójuk kért betegszabadságot a hét első napjára, egy átlagos napon ez a szám 800-1000 fő körül mozog – adta hírül a CNN.

A parancsnok szerint a beteget jelentő dolgozók számának megnövekedése mögött egyértelműen a kötelező oltás elleni tiltakozás áll.

A város polgármestere, Bill de Blasio egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg a 378 ezer városi alkalmazottból hétfőn 9 ezer embert küldtek el fizetés nélküli szabadságra azért, mert nem tettek eleget a kötelező oltásnak. Így szerinte a városi közbiztonságot továbbra is biztosítani tudják.

De Blasio a betegszabadságot az oltási kötelezettség elleni kiállásként felhasználó dolgozók számára „komoly következményeket” helyezett kilátásba.

A New York-i tűzoltó szakszervezet elnöke, Andrew Ansbro szerint a kötelező oltás a tűzoltók tömeges felmondásához vezethet, aminek következtében a szolgálatban maradóknak „a megszakadásig kell majd dolgozniuk”. Ansbro hozzátette azt is, a most beteget jelentők közt sokan lehetnek olyanok, akik a hétvégén, az utolsó pillanatban felvett oltás mellékhatásaitól szenvednek. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, ők nem oltás, hanem kötelező oltás ellenesek.

A New York-i tűzoltótisztek szakszervezetének elnöke, Jim McCarthy egy hétfő reggeli sajtótájékoztatón elmondta, több időt szeretnének kéri a dolgozóik számára, hogy azok megfontolt döntést tudjanak hozni arról, hogy felveszik-e az oltást, hogy be tudják szerezni a szükséges egészségügyi és vallási papírokat a mentesüléshez, vagy végső esetben a nyugdíjba vonulásukról döntsenek.

A város egészségügyi és oktatási dolgozóinak már korábban is kötelezővé tették a munkavégzéshez az oltást, az egyéb városi alkalmazottak számára való kötelező oltást október 20-án jelentette be de Blasio polgármester. Legalább az első adag beadásáig október 29-én pénteken délután 5 óráig kaptak haladékot a dolgozók.

A városvezető által ismertetett adatok szerint az összes New York-i önkormányzati dolgozó közt 91%-os az átoltottsági arány. Ugyanez a szabályozás bejelentése óta 70%-ról 84%-ra nőtt a rendőrök, 58%-ról 77%-ra a tűzoltók és 62%-ről 88%-ra a köztisztasági dolgozók körében.

Azokat, akik nem vették fel legalább az első adag vakcinát a pénteki határidőig, hétfő reggel fizetés nélküli szabadságra hazaküldték.

Ők az első adag felvétele után bármikor visszatérhetnek a rendes munkavégzésbe, de a szabályozás értelmében, ha nem tesznek ezen kötelezettségüknek eleget a jövőben, akkor akár el is lehet bocsátani őket. A szabályozás alól egészségügyi problémákra és vallási meggyőződésre hivatkozva lehet felmentést kérni.

Hasonló oltási köztelezettséget vezettek be az Egyesült Államok több nagyvárosában. Chicagóban a rendőr állomány mintegy harmada, a 12 770 dolgozóból 4 500-an nem oltatták be magukat, vagy nem adtak erről szóló igazolást a hatóságoknak a szabályozás életbe lépéséig.

A szabályozás ellen a helyi rendőr szakszervezet fellebbezést intézett, aminek ma reggel a bíróság helyt adott, így a város kénytelen felfüggeszteni a kötelező oltást. A két felet egy döntőbíró fogja meghallgatni, és ő dönt majd arról, hogy elrendelhető-e a szabályozás.

Magyarországon is több közalkalmazotti körben ellenállásba ütközött a munkáltató által kiszabható kötelező oltás múlt héten bejelentett elrendelése.

A magyar szabályozás szerint jelenleg a munkáltató dönthet arról, hogy a dolgozóinak az oltás felvételéhez köti-e a munkavégzést.

A kormány munkáltatóként már határozott arról, hogy a közszférában dolgozók közül – az egészségügyi dolgozók után – oltásra kötelezik a köznevelésben és szakképzési intézményekben, a felsőoktatásban és kulturális területen alkalmazottakat, a rendvédelem hivatásos állományát, a honvédségnél még a hivatali dolgozókat is, a bentlakásos szociális intézményekben, gyermekvédelemben dolgozókat és a NAV munkatársait.

A Független Rendőr Szakszervezet ezzel kapcsolatban jelezte, nem tartja szerencsésnek, hogy a munkáltatók kezébe adta a kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének lehetőségét. Pongó Géza, a szervezet főtitkára szerint a leszerelések számának várható emelkedését is számba kell vennie a Belügyminisztériumnak a döntés végrehajtásánál.

Mint kiemelte, pár tíz dolgozó felmondásába nem fog beleremegni a rendőrség, de ha százasával, vagy ezresével kell ezért a rendőröknek leszerelniük, az humánpolitikai problémákat fog okozni.

Ahogyan arról annak idején beszámoltunk, egy tavaszi, Belügyminisztériumban működő szakszervezetek által kezdeményezett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vasárnap közleményben követelte a hazai kötelező-oltást előíró rendelet azonnali visszavonását, szerintük ugyanis az nem alkalmas a járvány elleni küzdelemre.

A szakszervezet kitér rá, hogy a nem állami munkáltatóknak lesz mérlegelési lehetősége, míg az állami iskolák mindegyike rosszul jár, s ezzel „megint [ők lesznek] a legnagyobb vesztesek, mivel ezekben fokozódik az amúgy is vészes szakemberhiány.” Kifogásolják azt is, hogy a magánszférában vissza lehet hívni nyugdíjasokat dolgozni, ám erre a közfoglalkoztatottak esetében nem kerülhet sor, így ismét csak az állami intézmények kerülnek hátrányba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtöki kormányinfónjelentette be, hogy a munkáltatók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak, és így fog cselekedni az állam is a maga hatókörében. A részletszabályokról szóló kormányrendelet csütörtökön késő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint munkáltatóknak 2021. november 15-éig kell értesíteniük elektronikus úton (jelesül email-ben) vagy papíralapon azokat, akiket oltásra köteleznek. Csak annak nem kell beadatnia a védőoltást, akinek ezt egészségügyi indokból nem javasolják és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Aki december 15-éig, illetve január 31-éig nem adatja be az oltást, pedig köteles lenne arra, azt a munkáltató felhívja, hogy a védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül ezt tegye meg, vagy igazolja a mentességét.

Ha ennek a felszólításnak sem tesz eleget a foglalkoztatott, akkor a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságra küldheti. Végső soron pedig felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyát, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta és orvosi szakvéleményt sem mutatott be arról, hogy azt ő nem köteles beadatni. Amennyiben azonban a fizetés nélküli szabadság alatt a dolgozó beoltatja magát és ezt igazolja a hivatalos dokumentumokkal (védettségi igazolvány, uniós Covid-igazolvány), akkor őt haladéktalanul vissza kell helyezni.

(via CNN, NewYorkTimes, Politico, Mérce)

Címlapkép: WikimediaCommons