Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tartják jó ötletnek a háziorvosi rendelők tesztponttá alakítását az egészségügyi szakemberek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap tette közzé a Facebook-oldalán Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt a levelet, amiben Müller Cecília tisztifőorvos koronavírus gyorstesztek elvégzésére kéri a háziorvosokat. A levélben a tisztifőorvos arról ír, hogy az őszi időszakban rendszeresen megemelkedik a felső légúti megbetegedések száma, amit idén is tapasztalunk. Ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem reprezentatív (50 fős) mintája alapján a rhinovírusok, a humán-coronavírusok (amik évtizedek óta ismertek, náthás tüneteket okoznak és nem tévesztendők össze a SARS-CoVid2-vel) és a parainfulenza vírusok terjedésének köszönhető.

A főorvos megjegyzi, a delta-variáns terjedésével is számolni kell a fertőzési számok emelkedésével. Mindezek mellett fontosnak tartja, hogy már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis születhessen a Covid-19 fertőzés igazolására. Ezért antigén gyorsteszteket biztosítanak a háziorvosok számára, és kötelezik őket a fertőzés igazolásához szükséges diagnosztikai vizsgálatok elvégzésre, így

a koronavírus-gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatára is.

Facebook bejegyzésében Dr. Kunetz Zsombor a döntést úgy kommentálta, „valószínűleg a Mentőszolgálat képtelen már ellátni a mintavétellel járó feladatokat, másfél év pedig nem volt elég arra, hogy kialakítsanak egy népegészségügyhöz tartozó mobil mintavételi egységeket, illetve közforgalmú helyeken mintavételi központokat állítsanak fel”.

„Így most a háziorvosi rendelőben adogathatják át ezt vidáman egymásnak a betegek.”

A szakember szerint azzal nem lenne gond, hogy a háziorvosokat ellátják szükség esetére megfelelő mintavételi eszközökkel, de úgy látja, hogy ez az intézkedés sokkal inkább további kötelezettségnek, mintsem segítségnek tűnik, amelyben a probléma éppen a vírus terjedése lesz.

A Mércének nyilatkozó Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint még nem egyértelmű a levél alapján, hogy ez egy lehetőség vagy pedig egy újabb háziorvosokra háruló feladat lesz. Lapunknak elmondta azt is, a háziorvosok így is jóval több feladatot látnak el a járvány kezdete óta. Egyrészt végzik a normál ellátásokat, kezelik és fogadják a betegeiket, emellett a lezárások alatt megszokott és bevált távellátás is többeknél megmaradt, így telefonon keresztül is több beteggel foglalkoznak, mint a koronavírus-járvány kezdete előtt. Ezenkívül több helyen az oltás beadásokkal és azok operatív szervezésével is foglalkozniuk kell.

A szakember szerint nem reális az, hogy mindezek mellé még tesztelési pontokká is tegyék a rendelőket.

Különösen azért, mert az eddigi rendszerben azokat, akiknek felső légúti megbetegedésük volt, kifejezetten arra kérték, hogy ne menjenek személyesen a rendelőkbe, hanem telefonon keresztül konzultáljanak az orvosaikkal, akik mérlegelés alapján kiküldtek hozzájuk egy mentőegységet koronavírus teszt elvégzésre. Vagy, ha úgy ítélte meg a háziorvos, akkor berendelte a beteget.

A szakszervezet elnöke nem tartja jó ötletnek, hogy a rendelőkbe koronavírus-gyanús betegek érkezzenek, mert ezeken a helyszíneken általában nem megoldható a megfelelő elkülönítés. Ahogy fogalmaz, a gyorstesztek eredményére 15 percet kell várni:

„addig mit csinálunk a beteggel? Ott ül és vár, vagy kiültetjük a többi várakozó közé?”

Az is kérdés, hogy ha valakinek a gyorstesztje negatív lesz, akkor hogyan tovább? Kinek a feladata ilyenkor a PCR teszt elvégzése? Hiszen, amint azt Dr. Szabad Zoltán elmondta, sok olyan esetet látni, hogy a gyorsteszt negatív eredményt mutat, de a megbízhatóbb PCR teszt már pozitívat.

Bár nem gondolja, hogy tömegesen rohannák most meg a háziorvosaikat a lakosok, hogy teszteltessék magukat, mégis úgy véli, hogy az egyébként is humánerőforrás-hiányos háziorvosi szférát nem kéne ehhez hasonló további feladatokkal terhelni. Amint arról mi is beszámoltunk, a helyi ellátást végző háziorvosokból súlyos hiány van itthon, több mint 500 szakember hiányzik az országból és ez a szám, tekintve, hogy a praktizáló háziorvosok átlagéletkora igen magas, a következő években is nőni fog.

Dr. Szabad Zoltán elmondta azt is, már réges-régen ki kellett volna építeni a tesztelési kapacitásokat. Erre az egészségügyi kormányzatnak közel másfél éve volt.

„Ahhoz, hogy egy bit végén lévő vattapamacsot valakinek az orrába bedugjunk, nem kell orvosi végzettség. Már régen létre kellett volna hozni tesztpontokat.”

A Népszava arról is beszámolt, hogy az intézkedés ellen aláírás gyűjtésbe kezdtek a háziorvosok, akik szerint „az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen”.

Dr. Kunetz Zsombor posztja, benne Müller Cecília levelével:

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor