Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter: Ha Karácsonyt nem tudom meggyőzni, akkor visszalépek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter kedd este az ATV-nek adott interjújában reagált a Civil Választási Bizottság véleményére és az Országos Előválasztási Bizottság döntésére, miszerint kizárt dolog, hogy együtt szerepeljenek Karácsony Gergellyel a szavazólapon a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában.

Márki-Zay úgy véli, szó sincs füstös szobákról és háttéralkukról, ugyanis  a Karácsony Gergellyel való tárgyalásaik a választók számára is megismerhetőek. A hódmezővásárhelyi politikus Rónai Egon többszöri kérdésére sem válaszolt érdemben arra, hogy vajon melyikőjük fog visszalépni a második fordulóban. Inkább elmondta,  büszke arra, hogy Dobrev Klára nőként ért el jelentős sikert a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában, majd mikor menteni próbálta a helyzetet, kitért a roma politikusok jelenlétének fontosságára is.

A riporter kérdésére végül elmondta, ha Karácsonyt nem tudja meggyőzni, akkor ő fog visszalépni a jelöltségtől, de hozzátette: „ez nem egy visszalépés, mi mindketten azt gondoljuk, hogy ezzel előre lépünk”.

„Egymás jóváhagyása nélkül nem fogunk fontos döntéseket hozni” – tette hozzá.  Márki-Zay szerint egy jobbközép és balközép együttműködés az, amivel országot lehet kormányozni.

Mikor az első helyen végzett Dobrev Kláráról kérdezték, a politikus elmondta, „a DK nélkül nem lehet lehet leváltani az Orbán-kormányt, de Dobrevvel lenne legnehezebb”. A politikus többször is kritizálta a DK miniszterelnök-jelöltjét, de Dobrev is negatívan nyilatkozott a Márki-Zay-Karácsony tandem alakulásáról.

Az első eredményhirdetés óta felpörögtek az események az előválasztás körül. A második fordulóban ringbeszálló miniszterelnök-jelöltek alkuira és bejelentéseire figyel mindenki. Dobrev Klára 34,76 százalékos támogatottságával szemben a második és harmadik legnépszerűbb Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen indulna, ennek formája viszont eddig bizonytalan volt.

Karácsony a vasárnapi kampányeseményén több megjegyzést is tett, melyek arra utaltak, hogy a főpolgármester nem lépne vissza Márki-Zay Péter javára a második fordulótól. A főpolgármester első körben a szavazatok 27,31 százalékát szerezte meg. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelölésében induló Márki-Zay meggyőződése, hogy neki van a legnagyobb esélye győzelemre vinni az ellenzéki összefogást 2022-ben. De ahogy vasárnap bejelentette, az utolsó pillanatban hajlandó „félre rántani a kormányt”, és beállni Karácsony mögé. Hétfőn még közösen indultak volna az előválasztás második fordulójában, de végül ezt az OEVB döntésében elkaszálta.

A hat ellenzéki párt a mai nap folyamán állapodott meg az előválasztás második fordulóját érintő legfontosabb kérdésekről is, olvasható az OEVB közleményében.  Kedden délelőtt ülésezett a Pártelnökök Értekezlete, hogy a második fordulóval kapcsolatos valamennyi fontosabb kérdést rendezze. A második forduló október 10-16. között lesz, ezért sürgető volt több kérdést is megnyugtató módon lezárni.

A bizottság közleményében arra is kitért, hogy a második fordulóba továbbjutó Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter részéről felmerült az igény, hogy egy sorban szerepeljenek a szavazólapon. Ezt a javaslatot az OEVB hétfő este elutasította.

A Pártelnökök Értekezlete megállapodott abban, hogy az előválasztás második fordulójának biztonságos megvalósítása érdekében fenntartja az OEVB döntését. Amennyiben a visszalépési határidőig, azaz október 9. 12.00 óráig valamelyik miniszterelnök-jelölt visszalépne, akkor a jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról a szavazóbiztosok. Későbbi visszalépés esetén a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban.

A Pártelnökök Értekezlete deklarálta, hogy a második forduló lebonyolítása követi az első fordulóban kialakított rendet, attól csak kivételesen indokolt esetben térhet el. Az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk. A videós azonosításhoz szükséges operátori létszám biztosítása mellett valamennyi párt hitet tett. A választók immár az ország bármelyik részén felállított bármelyik szavazósátorban leadhatják voksukat a miniszterelnök-jelöltekre.

Végezetül a pártok megállapodtak a második forduló költségvetéséről és az egyes pártokra jutó költségekről. Az ellenzéki pártok költséghatékonyságra törekednek továbbra is, a lehető legalacsonyabb költség mellett a lehető legmagasabb részvétel elérése a cél. Az ellenzéki pártok ezért nagyrészt az első forduló infrastruktúrájára építkeznek, és döntően önkéntesekkel valósítják meg a második fordulót is, derül ki az OEVB közleményéből.