Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zaynak meggyőződése, hogy rá van szükség Orbánnal szemben, de még „félreránthatja a kormányt”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) „kormányváltó gyűlést” tartott vasárnap délután Budapesten, néhány órával azután, hogy lassan szövetségesévé váló ellenfele, Karácsony Gergely az Európa Hajón tartott kampányrendezvényén kijelentette: nem lép vissza az előválasztáson Márki-Zay javára. Az MMM rendezvényén több ezer szimpatizáns vett részt, akik számos felszólalótól meghallgathatták, szerintük miért Márki-Zay Péternek kell elindulnia az ellenzéki előválasztás második fordulójában Dobrev Klárával szemben.

Márki-Zay Péter vastaps és „MZP” skandálás közepette lépett színpadra. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint valódi csoda volt az előválasztás és az aktivisták lelkesedése az aláírásgyűjtéstől kezdve a szavazás lebonyolításáig, amiért köszönetet mondott mindenkinek. Szerinte az előválasztás megmutatta, hogy mennyi tisztességes ember vállal szerepet a politikában, a civil jelölteket és Hadházy Ákost külön kiemelve. Úgy látja, majdnem minden olyan jelölt bukott, akinek a múltjában bármi takargatnivalója van, ezért nem szabad ott lennie az ellenzéki összefogásban. Először az ellenzéket kell megtisztítani, és csak utána tudjuk leváltani a kormányt – vélekedett.

Szerinte van Magyarországon egy harmadik egyharmad, melynek tagjai „a 2010 előtti korrupciót sem akarják visszahozni a 2010 utáni korrupció eltávolításáért. Nélkülünk nem lehet leváltani Orbán rendszerét” – mondta.

Szerinte nem szabad letagadni a „Gyurcsány-ellenes tömegindulatokat”, ezért ha most valaki azt gondolja, hogy Dobrev Klárával komoly esély lenne Orbán ellen, annak pont az lesz az eredménye, mint 2018-ban az összefogás hiányának: fideszes kétharmad.

Márki-Zay ezért arra kérte még a DK szavazóit is, hogy a második fordulóban válasszanak olyan jelöltet, aki a legnagyobb eséllyel győzheti le Orbán Viktort.

Arról is beszélt: számos álmatlan éjszakán van túl, számos telefonhívást kap és különféle nyomásgyakorlások nehezednek rá az utóbbi napokban az előválasztás második fordulóját illetően.

„Biztos vagyok benne, hogy mi ketten együtt fogjuk kivezetni az országot abból a gödörből, amibe Orbán Viktor kormányozta”

– mondta Márki-Zay a Karácsony Gergellyel kötött szövetségével kapcsolatban. Egy kérdésben azonban egyelőre nem tudtak megállapodni: hogy melyiküknek van a legnagyobb esélye arra, hogy közös győzelmet arasson nemcsak az előválasztáson, hanem a 2022-es országgyűlési választáson is. „Ne lépj vissza!” – skandálta a tömeg válaszul.

Nem kérdés, hogy együtt kell menniük, de hogy milyen felállásban, az kérdéses – mondta Márki-Zay, hozzátéve:

„Az én lelkemen nem fog száradni egy Dobrev Klára győzelem és Orbán Viktor újabb négy éve.”

Ugyanakkor szerinte tény, hogy Karácsony Gergely van középen: ha Márki-Zay visszalépne, nem valószínű, hogy a szavazói átpártolnának Dobrev Klárához, viszont ha Karácsony lépne vissza, megvan ennek a veszélye. A következő napokban ezeket a szempontokat fogják Karácsony Gergellyel mérlegelni, mielőtt megegyeznének, melyikük induljon Dobrev Klárával szemben a miniszterelnök-jelöltségért.

Márki-Zaynak meggyőződése, hogy a legtöbb embert ő tudná megszólítani 2022 áprilisában, sőt az is, hogy a DK előválasztáson elnyert körzetei csak vele nyerhetők, és hogy Karácsonynak kell őt támogatnia. De ha ő ebből hiúsági kérdést csinál, az utolsó pillanatban „félre fogom rántani a kormányt” – szögezte le Márki-Zay.

Vagyis az még a következő napok kérdése, hogy milyen megállapodás születik kettejük között, de végső soron Márki-Zay látszólag valamivel több hajlandóságot mutat a visszalépésre.

Az MMM miniszterelnök-jelöltje számos kritikát megfogalmazott az ellenzéki pártokkal szemben. Szerinte a pártok hallgattak azokról a több esetben őket érintő botrányokról, amiket például Hadházy Ákos leplezett le, és amellett, hogy több civil jelöltet a rajtvonalhoz se engedtek oda, a vitákat is háttérbe szorították az előválasztáson. Szerinte több vitára lett volna szükség – legyen szó akár a  miniszterelnök-jelölti vitákról is, amelyekből végül csak kettőt rendeztek meg. Arról is beszélt, szerinte nemcsak a miniszterelnök-jelölti, hanem a képviselőjelölti versenynek is két fordulósnak kellett volna lennie. Szerinte Dobrev Klára „hihetetlenül komoly kampányt nyomott”, de mi az a 200 ezer ember, akit sikerült mobilizálni ahhoz képest, hogy jövő áprilisban 3 millióra lesz szükség? – kérdezte. Emellett a Jobbikot is kritizálta, amiért nem állt be mögé, holott emellett szerinte több érv is szólt volna. Többször kiemelte azt is: Karácsony egy heti Facebook-hirdetése szerinte többe került, mint az ő teljes kampánya.

Az Országos Előválasztási Bizottság vasárnapi közleménye szerint október 10-16-a között fogják megtartani az előválasztás második fordulóját, ahol jelenleg Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter van versenyben.

A kampányesemény érdekessége volt, hogy Karácsony Gergelyt támogató politikusok is felszólaltak: Szabó Tímea (Párbeszéd) azért fogadta el a felkérést, hogy felszólaljon „az oroszlán barlangjában”, mert tudja, hogy barátok közé jött, és mert úgy látja, van, aki azt gondolja, hogy nincs szükség hídra a követőtáboraik között, sőt egyenesen bűn, hogy Karácsony és Márki-Zay beszélgetnek – utalt a DK és a Jobbik nemtetszését kifejező szombati nyilatkozatokra. Szabó szerint azonban igazán összeköti őket, hogy mindkettő politikus elkötelezett abban, hogy nemcsak kormányváltást, hanem rendszerváltást is akar, ez pedig nem jelentheti azt, hogy visszatérhetnek a 2010 előtti időkhöz.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt: az előválasztás nagyszerű intézmény, de veszélyekkel is jár: az ellenzéki oldalon belül választási küzdelem óhatatlanul egymás támadásával jár, és aggasztóan sok ilyen történt az utóbbi napokban. Baranyi óva int mindenkit a méltatlan, igaztalan támadásoktól.

Kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az ellenfél itt nem Dobrev Klára, hanem Orbán Viktor. Úgy véli, a politikai tisztesség, bátorság és kitartás neve Márki-Zay Péter. Ezért is lenne szerinte döntő jelentőségű a részvétele az ellenzéki kormányban.