Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Október 10-én kezdődik az előválasztás második fordulója, az egész ország egy választókerület lesz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egészen eddig bizonytalan volt az ellenzéki előválasztás második, miniszterelnök-jelölti  fordulójának időpontja, eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy október 4. és 10. között bonyolítják le, és utána hirdetnek eredményt. Az eleve nagyon szoros határidők mellett megtervezett második forduló sikeres lebonyolítása azonban rendkívül nehézzé vált, miután az előválasztás informatikai rendszerét ért feltételezett támadás miatt az előválasztás első fordulója két napot csúszott.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, kedden a Karácsony Gergely mögött felsorakozott pártok hárompontos változtatási javaslatot tettek az előválasztás további menetével kapcsolatban. Csárdi Antal (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd) azt javasolták, hogy

  • bővítsék az internetes szavazás kapacitását a sorban állások elkerülése érdekében, így akár meg is lehetne duplázni az online szavazók számát;
  • tolják a miniszterelnök-jelölti szavazás második fordulóját pár nappal későbbre, október 9. és 16. közé, hogy két hétvége is beleessen a voksolási időszakba, így könnyítve a részvételt;
  • valamint azt is szorgalmazták, hogy egy, minden körzetet magába foglaló választókörzetté alakítva az ország területét, bárki bárhonnan szavazhasson.

Az Országos Előválasztási Bizottság végül úgy döntött, hogy elcsúsztatja az előválasztás második fordulóját október 10-16-ra.

A hétnapos időszakban két hétvégi szavazási nap is lesz, ami az első forduló tapasztalatai szerint a legmagasabb részvételt biztosítja, ráadásul mivel így a szavazatszámlálás is vasárnapra esik, egy nap alatt megállapíthatják az előzetes végeredményt.

„Így időben születik hivatalos végeredmény ahhoz, hogy az október 23-i nemzeti ünnepen együtt sorakozzon fel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és 106 egyéni képviselőjelöltje” – olvasható az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon.

Az ellenzéki pártok javaslatának megfelelően a második fordulóban az egész ország egy választókerületnek fog számítani, azaz a választópolgárok az ország összes szavazópontján érvényesen szavazhatnak, függetlenül attól, hogy a lakcímük alapján melyik választókerületbe tartoznak.

A szavazás feltétele továbbra is a magyarországi állandó lakcím és lakcímigazolvány, valamint egy fényképes igazolvány.

A második forduló rövidebb lesz, mint az első forduló, ezért értelemszerűen részlegesen változni fognak a szavazópontok és a nyitvatartásuk – ezek listáját a jövő héten fogja az OEVB nyilvánosságra hozni. A második fordulóban Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter mérettetheti meg magát.

Címlapkép: Egy választó leadja voksát a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Fotó: Mérce