Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely nem lép vissza az előválasztáson, és kormányzati szerepet kínál ellenfeleinek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap délelőtt egy kampányeseményen értékelte az előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és az MSZP, a Párbeszéd, valamint az LMP közös miniszterelnök-jelöltje. Az eseményről a Mérce is a helyszínen tudósított, élő közvetítésünk itt nézhető vissza.

Az Európa Hajón tartott kampányrendezvényen a főpolgármesteren kívül beszédet mondott Vajda Zoltán és Tordai Bence is, akik az MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjeiként diadalmaskodtak az előválasztáson, valamint az egykori MNB-elnök, Bod Péter Ákos is, aki a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom tagja. A Karácsonyt támogató felszólalók hangsúlyozták, hogy szerintük egyedül a párbeszédes politikus képes legyőzni Orbán Viktort, mivel az előválasztás első fordulóját a Demokratikus Koalíció jelöltjeként 34 százalékos eredménnyel megnyerő Dobrev Klára túlságosan megosztó személyiség, aki csak a saját lelkes táborát képes megszólítani.

Ezt követően lépett színpadra Karácsony Gergely, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy lezajlott Magyarország első előválasztása és bölcsnek értékelte az előválasztáson résztvevők azon döntését, hogy  nem támogatták azokat a jelölteket, akiknek nevéhez az elmúlt időszakban komoly botrányok tapadtak.

Saját eredményét úgy értékelte, hogy míg az ellenzéki szavazók egyharmada egy olyan politikát támogat, amely „büszkén vállalja a folytonosságot a 2010 előtti demokráciával”, addig a választók kétharmada azok mellett a jelöltek mellett tette le a voksát, akik „válaszokat akarnak adni azokra a problémákra is, amelyek a 2010-es Fidesz-győzelemhez vezettek”.

Szerinte ezeknek az elmúlt 30 év egészével szemben kritikus választóknak szövetséget kell építeniük a választás második fordulójára, utalván arra, hogy amennyiben Dobrev Klárával szemben több ellenzéki jelölt is indulna, az a DK-s jelölt győzelmét eredményezné, ami a kormánypártoknak kedvezne.

Karácsony Gergely három célt jelölt ki ennek a szövetségnek a részére: kormányváltás, rendszerváltás és jó kormányzás. A kormányváltáshoz szerinte elengedhetetlen a saját személye, mivel a többi jelölt nem képes összetartani azt a sokszínű ellenzéki tábort, amely összefogott a Fidesz leváltására.

Karácsony reagált azokra az elképzelésekre, amelyek szerint neki kéne visszalépnie a 20 százalékos eredménnyel az előválasztás második fordulójába a harmadik helyről bejutó Márki-Zay Péter javára: a főpolgármester kijelentette, hogy ő „nem visszalép, hanem előre”.

Szerinte Dobrev Klára azért nem alkalmas a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerepére, mert bár a DK a legerősebb és legszervezettebb ellenzéki párt, de az előválasztást a pártok versenyként fogták fel, így ők elsősorban legyőzni szeretnék a többi ellenzéki pártot, nem pedig összefogni velük.

A hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter pedig pártokon kívülálló jelöltként sok esetben „az ellenzék ellenzékeként” jelent meg a kampány során, és bár gyakran jogos kritikát fogalmazott meg az ellenzéki pártokkal kapcsolatban, de Karácsony szerint rossz úton jár akkor, amikor azt hirdeti, hogy a pártok nélkül is legyőzhető a Fidesz, hiszen a győzelemhez minden ellenzéki pártra szükség van.

Karácsony Gergely reagált az ellenzéki politikusok között az elmúlt napokban kialakult feszültségre, melynek forrása, hogy több DK-s politikus és Jakab Péter, a Jobbik elnöke (aki a negyedik helyen végzett az előválasztáson, és nem jutott be a második fordulóba) is nyilvánosan sérelmezte, hogy Karácsony és Márki-Zay egymás javára történő visszalépéssel kívánja legyőzni Dobrev Klárát a második fordulóban.

A főpolgármester emlékeztette a hallgatóságát, hogy ő volt az, aki 2014-ben és 2018-ban is azon dolgozott, hogy a DK tagja legyen az ellenzéki összefogásnak, valamint több DK-s politikus is fontos szerephez jutott a Budapestet 2019 óta vezető ellenzéki koalícióban.

Beszédében Karácsony a jövő évi választási győzelem esetén hatalomra jutó új ellenzéki kormány előtt álló legfontosabb kihívásokat is ismertette. Szerinte a korrupciós ügyekkel kapcsolatos elszámoltatás területén Hadházy Ákosnak, Zugló ellenzéki jelöltjének (akinek előválasztási ellenfelét, az MSZP-s Tóth Csabát a Párbeszéd és a többi ellenzéki párt a Momentum kivételével majdnem az előválasztás lezárultáig támogatta) komoly szerepet kell betöltenie.

Karácsony Gergely szerint elengedhetetlen, hogy „újra legyen alkotmánya Magyarországnak”, és ennek a feladatnak a koordinálását Márki-Zay Péter láthatná el miniszterelnök-helyettesként. Azonban Karácsony felhívta rá a figyelmet, hogy az új alkotmány létrehozásának oly módon kell történnie, amely megfelel az „a magyar alkotmányosság utolsó védőbástyájának számító Velencei Bizottságnak és az európai uniós szervezetek” kritériumainak.

A párbeszédes politikus ezzel feltételezhetően azt a Dobrev Klára és Márki-Zay Péter által is osztott elképzelést kritizálta, amely szerint mivel a Fidesz-KDNP az ellenzék nélkül hozta létre az Alaptörvényt 2011-ben, így az illegitim és megváltoztatásához nem szükséges kétharmados parlamenti többség.

Szerinte ezért elsősorban alkotmányjogászoknak, nem pedig politikusnak kéne kidolgozni azt, hogyan lehetne új alkotmányt írni.

Az elmúlt napokban több DK-s politikus vádolta meg Karácsonyt és Márki-Zay Pétert azzal, hogy egy olyan szakértői kormányt akar létrehozni, amelynek munkájában a többi ellenzéki párt nem vehet részt. Karácsony szerint azonban a szakértői kormány egy olyan kormányt jelent, amelynek hozzáértő emberek a tagjai, ezért szerinte például Dobrev Klára akár külügyminiszter is lehetne a Karácsony-kormányban.

Az eseményen is elhangzott, hogy október 10-től október 16-ig fogják tartani az ellenzéki előválasztás második fordulóját, amelyben a választók arról dönthetnek, hogy a három versenyben maradt miniszterelnök-jelölt közül (Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter) kivel vágjon neki a hatpárti ellenzék a 2022-es országgyűlési választásoknak.

Címlapkép: Karácsony Gergely beszédet mond a 2021-es Budapest Pride-on. Fotó: Mérce