Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jakab Péter nem is annyira burkoltan megvédte Dobrev Klárát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat délelőtt osztott meg bejegyzést Jakab Péter a Facebook-oldalán, ahogy azt a Telex kiszúrta. A Jobbik vezetője nemtetszésének adott hangot az előválasztási visszalépésekről folytatott tárgyalások kapcsán. Bár nem nevezett meg senkit név szerint, elég egyértelműnek tűnik, hogy a pártelnök Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nemrégen nyélbe ütött egyezségére utalt.

A legtöbb szavazatot elnyerő Dobrev Klárával (DK) együtt az előválasztás második fordulójába jutott két miniszterelnök-jelölt pénteken állapodott meg arról, hogy miniszterelnök-jelölt és miniszterelnök-helyettes jelölti tandemben futnak neki a második fordulónak, anélkül, hogy egyelőre eldöntötték volna, melyikőjük melyik minőségben fog részt venni a megmérettetésen.

Márki-Zay úgy véli, egyikőjük se meri bevállalni a visszalépést, ugyanis politikailag egy rendkívül kényes helyzet alakult ki a két jelölt között az előválasztás első fordulójában.

A második fordulóba be nem jutó Jakab Péter erre reagálva arról írt, hogy kiegészíteni és nem legyőzni kellene egymást. Szerinte a szavazótáborok közötti árokásással érne fel egy ilyen koalíció.

„Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye.”

– írta Jakab, akinek a posztjából egyértelmű, hogy Dobrev szavazóira utalhatott, tekintve, hogy a DK politikusa nem vett részt egyeztetésen se Karácsony Gergellyel, se Márki-Zay Péterrel.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje, valamint pártja az előválasztás első fordulójának kihirdetése óta különösen nagy elánnal szállt bele a másik két továbbjutó jelöltbe, akik ugyanakkor rendszeresen hangoztatták, hogy a DK-s jelölt elutasítottsága miatt kevésbé alkalmas a kormányváltásra.

Partizán csütörtöki műsorában még Karácsony Gergely vetette fel, hogy ha Márki-Zay visszalépne a javára, akkor akár miniszterelnök-helyettes is lehetne a kormányában egy esetleges győzelem után.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd