Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: Karácsonnyal miniszterelnök és -helyettes tandemben mennek tovább

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol beszámolt a Karácsony Gergellyel való  tárgyalásokról az előválasztás második fordulójával kapcsolatban.

A Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje kijelentette, abban megegyeztek a főpolgármesterrel, hogy a következő fordulóban miniszterelnök és miniszterelnök-helyettes párosban indulnak tovább. Azt viszont még nem döntötték el, ki melyik lesz.

Márki-Zay úgy véli, egyikőjük se meri bevállalni a visszalépést, ugyanis politikailag egy rendkívül kényes helyzet alakult ki a két jelölt között az előválasztás első fordulójában.

A politikus szerdai sajtótájékoztatóján még úgy nyilatkozott a Telex újságírójának kérdésére, hogy előfordulhat, hogy a második forduló előtt visszalépnek egymás javára a Párbeszéd jelöltjével, Karácsony Gergellyel. Csütörtökön a Spirit FM-nek adott interjúban már ultimátummal állt elő a főpolgármester felé: csak akkor lépne vissza Karácsony Gergely javára, ha a Párbeszéd jelöltje vállalná, hogy teljesíti három feltételét. Márki-Zay azt várja Karácsonytól, hogy kötelezze el magát az euró minél korábbi bevezetése mellett, mondja ki az Alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségét, és támogassa az elszámoltatást.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje, valamint pártja az előválasztás első fordulójának kihirdetése óta különösen nagy elánnal szállt bele a másik két továbbjutó jelöltbe, akik ugyanakkor rendszeresen hangoztatták, hogy a DK-s jelölt elutasítottsága miatt kevésbé alkalmas a kormányváltásra.

A Partizán csütörtöki műsorában még Karácsony Gergely vetette fel, hogy ha Márki-Zay visszalépne a javára, akkor akár miniszterelnök-helyettes is lehetne a kormányában egy esetleges győzelem után.

A hódmezővásárhelyi jelölt ugyanakkor többször azt hangoztatta, hogy ő az az integratív személy, aki mindenkivel együtt tud működni – ezzel szemben Jakab viselkedése nem elég „miniszterelnöki”, Karácsonynak pedig kisebb esélye van megverni Orbánt, mint neki. Márki-Zay az önmagában rejlő együttműködési potenciált a többi pártra, valamint tagságukra is igaznak látja – véleménye szerint még a DK aktivistái is egyetértenek azzal, hogy Dobrev túlságosan megosztó.

Márki-Zay Péter úgy látja, hogy a kiábrándultakat, Fidesz-árvákat és a momentumosokat, jobbikosokat, vagyis a jobboldaliakat, akik immár jelölt nélkül maradtak, csak ő tudja igazán megszólítani.

Karácsony Gergely ugyanakkor a műsorban azt is kifejtette, ha Márki-Zay lépne vissza az ő javára, az számára sokkal nagyobb előnnyel járna, mint fordítva. A hódmezővásárhelyi polgármester szavazóinak másodlagos preferenciái közt ugyanis Karácsony szerepel első helyen. Mindemellett az MMM jelöltje az utóbbi időben keményen kritizálta az ellenzéki pártokat, ezért kérdéses, hogy egy esetleges második fordulós győzelem esetén  közös miniszterelnök-jelöltként mennyire tudná hitelesen képviselni az összefogást és egyben tartani a pártokat.