Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb szélsőjobboldali botrány a német hadseregben, támadásokat tervezhettek bevándorlók ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lassan kijelenthető, hogy egymást érik a botrányok a német hadseregben (Bundeswehr), egyre több német katonákhoz köthető szélsőjobboldali szerveződésre is fény derült az utóbbi időszakban.

Jelenleg tartalékos ejtőernyősök egy csoportja ellen folyik nyomozás, akik egy rutinellenőrzés során kerültek a német katonai elhárítás (Militärische Abschirmdienst – MAD) látókörébe, amikor is egy magas rangú védelmi minisztériumi tisztségviselőről derült ki, hogy szélsőséges nézeteket vall, és kapcsolatban áll az egységet vezető alezredessel, aki sporteseményeket szervez a volt katonáknak.

Az alezredes vezetésével működő csoportosulás tagjai szélsőséges, idegengyűlölő nézeteket vallanak, és jelentős mennyiségű fegyvert, illetve lőszert halmoztak fel az utóbbi időben. A felmerült gyanú szerint a csoportosulás tagjai támadásokat tervezhettek bevándorlók ellen.

Az ügy azért is lehet különösen kellemetlen a német vezetés számára, mert az elhárítás látókörében került minisztériumi tisztviselő a stratégiai műveleti osztályon dolgozott, ahol hozzáférése volt olyan érzékeny információkhoz is, mint például éppen a katonai elhárítás fedett ügynökeinek listája. A MAD most vizsgálja, hogy az illető szivárogtathatott-e érzékeny információkat.

Mindez ráadásul úgy történik, hogy mindeközben 2001 óta, tehát amióta az esetleges politikai motivációkat is számon tartja a német rendőrség még soha ennyi szélsőjobboldaliak által elkövetett bűnesetet nem regisztráltak.

A huszonnégyezer fasiszta atrocitás a tavalyi év folyamán mintegy hat százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi méréshez képest.

A német szövetségi belügyminiszter, a konzervatív Horst Seehofer (CSU) a német társadalom „brutalizálódásával” igyekezett magyarázni a jelenséget, hozzátéve, hogy a „politikai motivációjú bűnözés általában is egyre nagyobb probléma”, és megoldásként több rendőrségi megfigyelést ajánlott fel.

Mint emlékezetes, éppen idén januárban ítélte a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre azt a neonáci férfit, aki Walter Lübcke konzervatív kormányhivatal vezetőt 2019-ben meggyilkolta, annak menekültbarát nyilatkozatai és fajgyűlölet-ellenes fellépései miatt, ahogy arról a Mérce is beszámolt.

Szintén beszámoltunk róla a Mércén, amikor 2020 február végén a németországi Hessen tartomány Hanau nevű városában egy szélsőjobboldali terrorista 9 emberrel végzett egy fegyveres támadás során.

De további hírhedt pillanatai is voltak a német szélsőjobbnak a közelmúltban, például tavaly nyáron oknyomozó újságíróknak kellett kideríteniük, hogy Szentpétervár mellett konkrét fegyveres, félkatonai kiképzésben részesítenek neonáci politikus-palántákat (az erről szóló Mérce-beszámoló itt).

De maradva a Bundeswehrt megrázó botránysorozatnál, érdemes emlékeztetni rá, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter éppen tavaly júliusban jelentette be, hogy hiányzik több tonnányi robbanóanyag és éles lőszer a német hadsereg kötelékébe tartozó Különleges Erőktől (KSK – Kommando Spezialkräfte) (Mérce-beszámoló itt).

A riasztó mértékű hiányra éppen azután derült fény, hogy a védelmi minisztérium átfogó vizsgálatot kezdett a KSK soraiban, az egységnél egy ideje megfigyelhető, egyre terjedő szélsőjobboldali szimpátia és szervezkedés miatt.

Az eset után nem sokkal német újságírók derítették ki, hogy tavasszal példátlan módon egyfajta amnesztiában részesítették azokat a KSK-tagokat, akik megadott időszakban visszaszolgáltatták az általuk eltulajdonított éleslőszereket, így semmiféle retorziótól nem kellett tartaniuk az ismeretlen mennyiségű hadianyagot eltulajdonító katonáknak.

De – mint ahogy arról szintén megemlékeztünk a Mércén – szintén a német hadsereg egyik tisztje volt az, aki 16 hónapon keresztül szír menekültnek álcázta magát, hogy egy diverzáns akció keretében (merényletet követett volna el, amit így rá lehetett volna kenni a menekültekre) tovább mélyítse a német, illetve több európai társadalomban így is jelen lévő szélsőjobboldali gyűlöletet a más nemzetiségűek ellen.

(Zeit Online)