Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobbos terror Németországban: 10 embert gyilkoltak meg az éjszaka egy hesseni kisvárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A németországi Hanau városában kilenc embert lőttek le az éjszaka, a rendőrség még csütörtök hajnalban felkereste a feltételezett elkövető lakását, ahol az ő és édesanyja holttestét is megtalálták. A feltételezett tettes egy 43 éves német állampolgár, aki az interneten összeesküvés-elméleteket terjesztett, egy videóüzenetet és egy beismerő vallomást is hátrahagyott. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként kezelik a támadást.

Helyszínelés, neonáci tömeggyilkosság Hanauban (kép. Twitter)

Frissítés 15:00 Az állami vezetők mellett a jobbközép (CDU, CSU, FDP) és liberális, baloldali (Grüne, SPD, Linke) pártok vezetői és a kormánytagok is megszólaltak, és a szélsőjobboldali terror / rasszizmus / gyűlölet elleni fellépés szükségességét hangsúlyozták.

A szélsőjobboldali AfD politikusai jellemzően más nyelvet használnak: Jörg Meuthen, EP-képviselő, az AfD szövetségi szóvivője kerülte a politikai kategóriákat, szerinte „egy őrült megtévedt cselekedetéről van szó”. Beatrix von Storch pszichotikus ámokfutásról beszélt, ahogy Björn Höcke türinigia elnök is apolitikus jelenségként adott számot a terrorcselekményről. (SZ)

Frissítés 12:50 A német nyilvánosság nem minden fajsúlyos szereplője vonta le a tanulságokat a 2000-es évek neonáci gyilkosságaiból. A 7 éven át tartó neonáci gyilkosságsorozatot a jobboldali- és bulvársajtó szemérmesen csak „kebab-gyilkosságokként” emlegette. Ez a mintázat ismétlődik most is, az egyik legnagyobb hetilap, a Focus a hanaui gyilkosságot már el is keresztelte „vizipipa-gyilkosságnak”, az áldozatok kulturális hátterét kiemelve, a rasszista motívumot elhallgatva.

Frissítés 12:30 Angela Merkel kancellár hallei látogatását szakította meg, hogy a hanaui tömeggyilkosság kapcsán megszólaljon. A kormányfő az áldozatok családja és a hozzátartozók iránti szolidaritásról beszélt, a túlélőknek fizikai és lelki felépülést kívánt.

Annegret Kramp Karrenbauer szavait megismételve méregnek nevezte a rasszizmust és a gyűlöletet.

„Ez a méreg létezik a társadalmunkban, és túl sok bűn tapad hozzá.”

Frissítés 11:41 Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is kifejezte részvétét az áldozatoknak és hozzátartozóknak. „A sérülteknek gyors gyógyulást kívánok. Minden ember mellett állok, akiket rasszista gyűlölet fenyeget” – hangsúlyozta az államfő. Steinmeier elmondta, meg van győződve arról, hogy a német emberek többsége elítéli a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU leköszönő elnöke, védelmi miniszter a szélsőjobboldali szándékból elkövetett erőszakkal szembeni összefogásra szólít fel a Twitteren.

Frissítés 10:35 Szélsőjobboldali politikusok is reagáltak a támadásra, Jörg Meuthen EP-képviselő, az AfD szövetségi szóvivője szerint „akár baloldali, akár jobboldali támadás történt, egy őrült megtévedt cselekedetéről van szó”, és azt nem szabad politikailag felhasználni.

Hans Georg Maaßen (CDU), a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője szerint pedig mint mindig, most is „jobboldali elkövetőkről” és „baloldali áldozatokról” van szó, ez pedig „szocialista logika”.

A hanaui eset kapcsán ugyanakkor a támadó szélsőjobboldali motivációja döntő jelentőségűnek tűnik, ahogy az elmúlt évek számos szélsőjobboldali akciója kapcsán is.

Frissítés 10:05 

Peter Beuth, Hessen tartomány belügyminisztere (CDU) a hesseni tartományi gyűlésben megerősítette, hogy a hatóságok idegenellenes motivációval számolnak. A szövetségi főügyészség terrorista akcióként kezeli a támadást.

A hatóságok közlése szerint az elkövetőt sem a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal, sem a hesseni rendőrség nem figyelte.

Frissítés 9:54 A müncheni Süddeutsche Zeitung percről percréjében arról ír, hogy a támadó hat nappal ezelőtt egy „minden amerikainak készített személyes üzenetet” töltött fel a Youtube-ra, amely arra utal, hogy az elkövető hajlamos volt összeesküvés-elméletekkel magyarázni a világot. A videóban titkos katonai intézményekről van szó, ahol az „ördögnek áldozva” gyerekeket gyilkolnak. A feltételezett elkövető arra kéri az amerikaiakat, hogy „ébredjenek fel”.

Frissítés 9:38 A szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok és a hozzátartozók felé, Angela Merkel kancellár megszakította halle-i útját, és Hanauba tart. Heiko Maas külügyminiszter (SPD) és Claus Kaminsky polgármester szintén a platformon nyilvánítottak részvétet. A kormány tagjai a támadás motivációira egyelőre nem utaltak.

Saskia Esken, a kormányzó SPD társelnöke azonban jobboldali terrornak nevezte az eseményt.

Hessen tartomány körülbelül 100 ezer lakosú Hanau városában, Frankfurttól 25 km-re szerda éjszaka 9 ember halt meg két támadásban. Az első lövések este 10 óra körül dördültek a belvárosban, egy elsősorban kurdok által látogatott Shisha (vizipipa) bárban, nem sokkal később 2 kilométerrel arrébb, egy lakóövezetben található kávézó-kisboltnál történt újabb támadás.

A Süddeutsche Zeitung rajza az eseményekről. 1. Shisha bár a belvárosban, az első gyilkosságok helyszíne, 2. A második gyilkosságsorozat helyszíne, 3. Az elkövető lakása, ahol az elkövető és az édesanyja holttestét megtalálták. (Grafika: SZ)

Ezt követően a feltételezett tettes, Tobias R. holttestét is megtalálták lakásában, itt egy további holttestet is találtak, a hírek szerint az elkövető édesanyjáét. A hesseni rendőrség szerint egyelőre semmi nem utal további elkövetőkre. A nyomozást a szövetségi hatóságok vették át.

A hesseni rendőrség a dpa hírügynökségen keresztül arról adott hírt, hogy az elkövető lakásán egy beismerő levelet és egy videóüzenetet is találtak. A Bild bulvárlap után az NDR, a WDR tartományi hírszolgáltatások és a Süddeutsche Zeitung szerint neonáci támadásról lehet szó: Tobias R. beismerő levelében arról beszél, hogy bizonyos népcsoportokat meg kell semmisíteni, tehát neonáci támadásról lehet szó. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

2019-ben két neonáci motivációjú gyilkosság rázta meg Németországot, Walter Lübcke, menekültbarátságáról ismert CDU-s szövetségi képviselőt saját lakásában végezték ki júniusban, Halléban egy zsinagógát és egy szomszédos kebabost ért antiszemita és muszlimellenes támadás októberben. Németországban 1989 óta egyes számítások szerint 169, mások szerint 198 embert gyilkoltak meg neonácik.

(SZ, FAZ, Tagesschau)

Címlapkép: kép: Twitter