Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fejbe lőtték a német CDU egyik politikusát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közvetlen közelről lőhették fejbe a 65 éves Walter Lübckét, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Bundestag-képviselőjét – írja a BBC. A kasseli képviselő holttestére ma 00:30-kor találtak rá az Isthában lévő otthonában a rendőrök. A hesseni rendőrség nyomozást vezető tisztjei szerint az önkezűséget, tehát öngyilkosságot a nyomozás kizárta.

A bűnügyi csoport vezetője, Sabine Thurau a sajtónak annyit nyilatkozott, továbbra sem sikerült bármiféle indítékra vagy nyomra találniuk arra vonatkozóan, ki követhette el a gyilkosságot. Azon kívül, hogy kis hatótávolságú kézifegyverrel adtak le Lübcke fejére halálos lövést, közvetlen közelről, a nyomozók egyelőre semmiféle más információt nem osztottak meg a nyilvánossággal.

Annyi azonban máris ismert, hogy Walter Lübcke 2015 októberében vált országosan ismert politikussá, méghozzá azért, mert azt nyilatkozta, ki kell állni az országba akkor nagy számban érkező menekültek emberi jogaiért, és segíteni kell őket.

Azóta a képviselő sorozatban kapta a halálos fenyegetéseket, és nyilvános szereplései során még testőrséget is kellett fogadnia, hogy egy esetleges merénylettől megvédjék.

Lübcke a szélsőjobboldali, fasiszta fenyegetésekre válaszul akkoriban csak annyit nyilatkozott:

„Akiknek nem tetszenek ezek az értékek [ti. az antirasszizmus és tolerancia] azok nyugodtan elhagyhatják az országunkat, méghozzá bármikor.”

Lübcke özvegyét és két felnőtt gyermekét hagyta hátra.

(Azonnali, BBC)

Címlapkép: ntv Nachrichten, Twitter