Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

A rendőrség is megerősítette: antiszemita támadás volt a németországi merénylet, egy elkövető még szabadlábon

Frissítés, 20:41: A CNN értesülései szerint a támadásnak két halottja van, egy nő és egy férfi, egyiküket a zsinagógánál, másikukat egy közeli török étteremnél lőtték le a támadók. A német hatóságok szerint ketten, de inkább hárman követhették el a merényletet, akik közül egyet már letartóztattak, minimum egy személy még szabadlábon van. A kocsit, amellyel a helyszínre érkeztek, vélhetően egy Halle melletti kis faluból kötötték el.

A rendőrség, valamint Horst Seehofer bajor miniszterelnök is megerősítette: antiszemita támadásról van szó.

 

Korábban írtuk: A német rendőrség közlése szerint halálos kimenetelű lövöldözés tört ki egy zsinagóga mellett Szász-Anhalt tartomány Halle városában ma délután, írja a Deutsche Welle.

A szemtanúk szerint az egyik elkövető terepszínű ruhát viselt és több fegyver is volt nála, a hatóságok pedig megerősítették, hogy a támadásnak két halottja van, valamint többen megsérültek. A gyanúsítottak ezek után kocsival megszöktek a támadás helyszínéről, a hatóság azt tanácsolta a helyi lakosságnak, maradjanak otthonaikban.

A BILD-nek egy rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta: kézigránátot dobtak a városban található zsidó temetőre, a zsinagógánál pedig géppisztollyal több lövést adtak le. A DPA (a német állami hírügynökség) szerint hivatalos riasztást adtak ki.

Jelenleg Jom Kippur van, a zsidó hagyomány egyik legfontosabb ünnepe, ilyenkor a szokásosnál jobban megtelnek a zsinagógák.

Egy szemtanú a FAZ-nak azt nyilatkozta, az elkövetők egy döneresbe is belelőttek, ez előtt pedig valamilyen robbanóanyagot is dobtak az étteremre, de az visszapattant a homlokzatról.

A BNO News nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen látható, ahogyan leadják a lövéseket:

Horst Seehofer bajor miniszterelnök és a CSU, azaz a Keresztényszociális Unio elnöke azt mondta a Süddeutsche Zeitung lapnak: a merénylet háttere még nem egyértlemű, a főügyészet átvette a nyomozást, a terrorcselekményeknél szokásos eljárást vetnek be a nyomozás során.

Címlapkép: Kép: Twitter
Olvass tovább!