Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Walter Lübcke neonáci gyilkosát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bűnösnek találták csütörtökön Walter Lübckének (CDU), a kasseli kormányhivatal vezetőjének meggyilkolásában a 47 éves, szélsőjobboldali Stephan Ernstet, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Stephan Ernst 2019. június 2-án, közvetlen közelről lőtte le a CDU politikusát kasseli háza teraszán – csak amiatt, mert Lübcke többször megnyilvánult a menekültek befogadása mellett és a fajgyűlölet ellen.

Ernst neonáci aktivistaként akkor került először a rendőrség látókörébe, amikor 15 évesen megpróbált felgyújtani egy törökök lakta házat, később pedig egy imám életére tört. 1993-ban csőbombát helyezett el egy menekültszálláson.

Ismert volt, hogy támogatta az Identitás Mozgalmat és szórólapozott az idegengyűlölő Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland) pártnak.

Ernstet meggyanúsították azzal is, hogy 2016-ban egy menekülttáborban meggyilkolt egy iraki menedékkérőt. A bíróság ez alól a vád alól csütörtökön felmentette.

A bírósági meghallgatás során Ernst három változatát is előadta annak, miként gyilkolta meg Walter Lübckét. Az egyik verzió szerint tettestársa is volt, a szintén neonáci Markus H. A bíróság ezt nem látta bizonyítottnak, így Markus H.-t csak tiltott fegyverviselésért ítéltél el, s másfél évig tartó felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Németországban 1993 óta neonácik több mint 140 embert öltek meg.

Markus Nierth tröglitzi polgármestert szintén neonácik fenyegették meg 2015-ben, Henriette Rekertet egy neonáci életveszélyesen megsebesítette, Andreas Hollsteinra (CDU) pedig késsel támadtak. Az ok mindig ugyanaz volt: 2015-ben a menekültek befogadása emmellett álltak ki.

Stephan Ernst legkorábban 22 év múlva szabadulhat.

(Taz, Spiegel, The Guardian, Telex, Mérce)
Címlapkép: ntv Nachrichten, Twitter