Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

16 hónapon át álcázta magát szír menekültnek egy német neonáci

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén nyáron derült fény arra, hogy több tonnányi lőszer és robbanóanyag tűnt el a németországi Különleges Alakulat (KSK) raktárából. A fegyverek eltűnését a szervezeten belül működő szélsőjobboldali csoportokhoz vezették vissza, ezért a német védelmi minisztérium még júliusban úgy döntött, hogy feloszlatja az egység második századát és megkezdi a teljes KSK reformját.

A KSK-körüli neonáci csoportokra nyomvezető személy egy magát szír menekültnek kiadó neonáci katonatiszt volt, aki 16 hónap után, 2017 áprilisában bukott le. Franco A. tárgyalása idén fog megkezdődni.

Az ügyészég szerint a férfi gyilkosságra készült, amellyel rossz színben szerette volna feltüntetni a menekülteket és a menekültpárti baloldaliakat.

Lebukásának történetéről részletes oknyomozó anyagot közölt a New York Times.

Az offenbach-i rendőrörsre 2016-ban, a menekültválság tetőfokán toppant be Franco A., magát szíriai keresztényként feltüntetve. Arcát az anyjától elcsent sminkkel és cipőkrémmel barnította. David Benjamin néven mutatkozott be. Marokkói származású tolmácsa ugyan felfigyelt arra, hogy nem beszél arabul, de állítása szerint nem mert szólni a feletteseinek, attól tartva, hogy antiszemitának bélyegzik ha elutasít egy olyan férfit, akinek neve zsidó hangzású.

A férfi valójában a német hadsereg, a Deutsches Herr hadnagya volt. A férfitől ujjlenyomtatot vettek. 16 hónapig tartott, amíg a hatóságok rájöttek, hogy a ‘szír menekülthez’ tartozó ujjlenyomat egyezik egy német katonatiszt ujjlenyomatával.

Lebukásának története detektívregénybe illő. Franco A.-t az éves bécsi testvériség-bálon tartóztatták le, amelyet az osztrák szélsőjobboldali párt, a Szabadság rendez. A rendőrség feltételezései szerint a bálon magát balos ellentüntetőnek álcázva készült lelőni valakit. Ehhez a bécsi reptér mosdójában elrejtett egy csőre töltött fegyvert – ezt a fegyvert megtalálta egy takarító, a rendőrség azonban a helyén hagyta, hogy amikor megérkezik érte gazdája, letartóztassák. (Az elrejtett fegyver egyébként nem meglepően egy Unique 17 típusú francia fegyver volt, amilyen típusú fegyvert viseltek Franciaország megszállása alatt a német tisztek.) Franco A. végül vissza is tért a fegyverért, letartóztatták.

Ekkor jött rá az osztrák rendőrség, hogy ujjlenyomata egy Ilkrich mellett szolgáló német tiszt és egy München mellett regisztrált szír menekült ujjlenyomatával is egyezik.

Franco A. elkobzott mobilján több tucatnyi katona- és rendőrtisztekből álló németországi szélsőjobboldali csoportot tudott feltérképezni a rendőrség. Telefonján olyan hangfelvételt is találtak, amin azt mondta: „Ne habozzunk! Nem kell ölni, csak gyilkolni.

Franco A. állítása szerint azzal, hogy szír menekültnek nyilvánította magát csak a német menekültügyi rendszer hiányosságaira szerette volna rámutatni. Nézetei viszont ennél szélsőségesebbek: lőszert és a Mein Kampf egy példányát találták a pincéjében.

És ami valószínűleg elkerüli a magyar nyilvánosság figyelmét: Franco A. esete nem kirívó Németországban. Nem régi hír, hogy egy német szélsőjobboldali csoport kábítószert árult Bécsben, hogy a befolyó pénzből fegyvereket vásárolhassanak. A rendőrökből és katonatisztekből álló Nordkreuz (Északi Kereszt) pedig 200 hullazsákot rendelt, amiket egy bizonyos „X napon” készültek felhasználni. Tavaly nyáron pedig egy német konzervatív politikust, Walter Lübckét agyonlőtt egy neonáci.

Címlapkép: Wikimedia Commons