Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tonna robbanóanyag és lőszer tűnt el a német speciális erőktől, félő, hogy szélsőjobbosok kezébe került

Ez a cikk több mint 3 éves.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hiányzik több tonnányi robbanóanyag és éles lőszer a német hadsereg (Bundeswehr) kötelékébe tartozó Különleges Erőktől (KSK – Kommando Spezialkräfte).

A riasztó mértékű hiányra éppen azután derült fény, hogy a védelmi minisztérium átfogó vizsgálatot kezdett a KSK soraiban, az egységnél egy ideje megfigyelhető, egyre terjedő szélsőjobboldali szimpátia és szerveződés miatt.

Eberhard Zorn, a német katonai rendőrség főfelügyelője arra figyelmeztetett, hogy az eltűnt hadianyagot fel lehet használni támadásokhoz is. Zorn szerint komoly potenciális fenyegetéssel állunk szemben.

Kramp-Karrenbauer kedden jelentette be, hogy választás elé állította a KSK vezetését: vagy felszámolják soraikon belül a nacionalista szélsőségességet, vagy nem kizárható, hogy feloszlatják az alakulatot. Az elrendelt intézkedések végrehajtásáról októberben kell jelentést tennie a parancsnokságnak, ennek magában kell foglalnia többek között az összes KSK-s katona kikérdezését, és tisztázását a gyanú alól.

Kramp-Karrenbauer szerint azoknak a katonáknak, akik szilárdan az alkotmány mellett állnak, ki kell zárniuk soraikból a szélsőjobboldaliakat és eszméiket.

A német Tageszeitung tavaly márciusban számolt be róla, hogy a német katonai elhárítás évek óta fokozott szélsőjobboldali aktivitást regisztrál a német szövetségi hadsereg (Bundeswehr) kötelékében. A Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hatóság (BfV) egyik belső jelentése szerint 2017-2019 közötti két évben 22-ről 33 főre nőtt azon személyek száma, akik a legveszélyesebb lehetséges szélsőjobboldali terroristák csoportjához tartoznak.

2018-ben négy katonát szereltek le szélsőjobboldali aktivitás miatt, hatot az azt megelőző évben. 2014 óta összességében évente 10 új eset kerül az elhárítás látóterébe, jelenleg 450 gyanús esetet tartanak számon.

A német ellenzéki Zöldek és a Linke politikusai akkor kritikát fogalmaztak meg a kormánnyal szemben, kifogásolva a közvélemény informálásának hiányát, illetve a helyzet nem eléggé komoly kezelését.

(Der Spiegel)