Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szentpétervár közelében képeznek ki német neonácikat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A német Deutsche Welle számolt be a Focus nevű hírportál riportjáról, amelyben az oknyomozók egy Szentpétervár melletti katonai bázison találtak rá két német neonáci párt ifjúsági tagozatainak tagjaira.

A szélsőjobboldali politikuspalánták (részben az NPD – Nemzeti Demokratikus Párt, illetve a „Der Dritte Weg” – Harmadik Út ifitagjai) egy speciális, fegyver- és robbanószer-használatot, közelharcot és többek közt katonai térképészetet is oktató, félkatonai táborban részesültek kiképzésben.

A német hírszerzés, amely az információkat szolgáltatta a fiatalok oroszországi kiképzéséről közölte, hogy egyébként nem tudják megakadályozni jogi eszközök hiányában a szélsőjobboldali erőszakot elsajátítani kívánók kiutazását.

A Partizan nevű félkatonai kiképzőtábort az orosz szélsőjobboldali Orosz Birodalmi Mozgalom (RIM) működteti, melynek egyik célja a néhai Orosz Birodalom visszaállítása.

Az Egyesült Államok nemrégen vette fel a RIM-et a globális terrorszervezeteket regisztráló listájára. Az USA szerint a csoport „félkatonai kiképzésben részesít európai neonácikat és fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.”

Mint ismeretes, február végén a németországi Hessen tartomány Hanau nevű városában egy szélsőjobboldali terrorista 9 emberrel végzett egy fegyveres támadás során, erről akkor a Mérce is beszámolt.

2019-ben két neonáci motivációjú gyilkosság is megrázta Németországot, Walter Lübcke, menekültbarátságáról ismert CDU-s szövetségi képviselőt saját lakásában végezték ki júniusban, Halléban egy zsinagógát és egy szomszédos kebabost ért antiszemita és muszlimellenes támadás októberben. Németországban 1989 óta egyes számítások szerint 169, mások szerint 198 embert gyilkoltak meg neonácik.

(dw.com)