Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Embertelen körülmények között dolgoztatott, és nemi erőszakra kényszerített kiszolgáltatott embereket egy salgótarjáni férfi

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vádat emelt a Nógrád Megyei Főügyészség egy 22 éves salgótarjáni férfival szemben emberkereskedelem bűntette, nemi erkölcs elleni bűncselekmények, személyi szabadság megsértése és közokirat-hamisítás miatt – írja az ügyészség.hu.

A férfi 2018 és 2020 között ház körüli munkák, valamint építőipari munkavégzés ellátása végett kiszolgáltatott helyzetű embereket csábított dorogházi birtokára, azt ígérve, hogy munkájukért fizetést, szállást és élelmezést kapnak. Nemcsak toborozta az embereket, volt, hogy 70 000 forintért vásárolt meg egy ismeretlenül maradt személytől egy gondnokság alatt álló férfit, akit szintén dolgoztatott.

A sértetteket a nyári konyhában, vagy az udvaron álló működésképtelen gépkocsiban szállásolta el, élelmet alig kaptak, illetve a házban található fürdőszobát és illemhelyet sem használhatták. Csak a vádlott engedélyével hagyhatták el a birtokot, és amikor ezt egyikük megszegte, a vádlott hátrakötözött kezekkel, lánccal kikötötte őt. Amikor a vádlott tudatmódosító szerek hatása alatt nem tudott aludni, az egyik sértettet is felébresztette és arra kényszerítette, hogy vele éjszakázzon.

A férfi egy nőt is rábírt arra, hogy nála éljen. A nőt, érkezését követően, a vádlott utasítására az egyik dolgozó megerőszakolta, ezután a vádlott egy másik dolgozóját is kényszerítette arra, hogy a nővel szexuális kapcsolatot létesítsen. A vádlott ezen felül az általa dolgoztatott sértettek nevére gépjárműveket vásárolt, hogy tulajdonszerzési illetéket ne kelljen fizetnie.

A sértettek egy része végül meg tudott szökni, beszámolóik alapján indult meg a büntetőeljárás a férfi ellen, akit a Nógrád Megyei Főügyészség emberkereskedelem bűntettével, nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel, személyi szabadság megsértésével és közokirat-hamisítással vádol.

A főügyészség a Balassagyarmati Törvényszékre benyújtott vádiratában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására, valamint arra tett indítványt, hogy a – letartóztatásban lévő – vádlott 477.490 forint bűnügyi költséget is fizessen meg.

Az Anthropolis Egyesület 2015-ös kötete szerint a modern kori rabszolgaság formái közül az adósrabszolgaság, a ház körüli rabszolgaság és a szexuális rabszolgaság igen erősen érinti Magyarországot. Az Európai Bizottsági tavalyi jelentése szerint  Magyarország ott van az Unióban öt, a modern rabszolgaságnak leginkább kitett ország között Románia, Lengyelország, Hollandia és Románia mellett.  Magyarországon csaknem 40 ezer embert érint a kényszermunka, az adósrabszolgaság, az emberkereskedelem, a prostitúcióra kényszerítés.

Az áldozatok jellemzően ingyen dolgoznak családoknak, akik elveszik az egyéb jövedelmüket, például munkanélküli segélyüket vagy nyugdíjukat, és általában emberi mivoltuktól megfosztva, sokszor fűtetlen fészerekben, víz nélküli szobákban adnak nekik szállást, szinte éheztetik őket.

Az elmúlt években számos hasonló ügyre derült fény: az Abcúg 2019-es riportja számolt be arról, hogy csak Szarvason hozzávetőlegesen 150 embert tarthattak családok modernkori rabszolgasorban – a HVG idén nyáron készített videót az ottani helyzetről -, de ugyanebben az évben Zalában is letartóztattak egy rabszolgatartó családot. Szintén 2019-ben tizenkét vádlottat marasztalt el jogerősen a Szegedi Törvényszék a „gádorosi csicskáztatás” néven ismertté vált ügyben, hasonlóan járt ekkor egy ózdi rabszolgatartó is. Tavaly egy 2017-es ügyben hozott ítéletet a Kecskeméti Járási Ügyészség, amelyben egy kerekegyházi férfi  hónapokon keresztül félelemben tartotta és munkára kényszerítette egyik ismerősét.