Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A makói gumigyár „gyalázatos előírásai” miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormány beavatkozását kéri

Ez a cikk több mint 2 éves.

Azonnali rendkívüli munkaügyi hatósági vizsgálat elrendelését várja a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a Continental makói gumigyárában bevezetett új munkaszabályok miatt, ahogyan erről a MASZSZ szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében fogalmaz.

A Kordás László vezette szakszervezeti szövetség azután fogalmazta meg felszólítását a kormány felé, hogy csütörtökön a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) arról tájékoztatott, a gumigyár vezetősége „viselkedési kódexet” vezetett be, amelyben többek között ilyen szabályok találhatók:

„beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”

A beszélgetésre akkor is engedélyt kell kérni, ha az egyébként nem hátráltatja a munkavégzést, ezt az egy soron dolgozókon kívül mindenkinek be kell tartania. Ha a munkások engedély nélkül kezdenek beszélgetni „külső” személlyel – tehát nem a sorukon dolgozóval, és a felettesüknek nem tetszik a téma, a „külsősnek” el kell hagynia az üzem területét.

Radics Gábor, a GSZSZ elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a szakszervezeti tisztviselők szinte minden üzemegységben külső személynek számítanak, így nem nehéz belelátni a szabályozásba, hogy valójában őket szeretnék távol tartani a többi munkástól.

„Nem nehéz kitalálni, hogy a szakszervezeti témák nem tartoznak a makói gumigyár menedzsmentjének kedvencei közé, ezért alig van arra esély, hogy a munkavezetők engedélyezzék az érdekvédelmi tartalmú beszélgetést”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezető.

Az ügyről a MASZSZ közleménye így fogalmazott:

„A német tulajdonú Continental a kormány stratégiai partnere, ám ez sem adhat felhatalmazást a makói gyár vezetésének a munkavállalói jogok durva csorbítására, a dolgozók egymás közötti beszélgetéseinek cenzúrázására.”

A kormány beavatkozását sürgető Kordás László azt is hozzátette, hogy „egyetlen munkáltatónak sem adhat felhatalmazást a magyar alaptörvény és a jogszabályok egyike sem arra, hogy cenzúrázza vagy a éppen a témától függően akár kategorikusan megtiltsa a munkavállalók egymás közötti beszélgetését. Márpedig Makón, a gumigyárban éppen ez történik, hiszen most adták ki az erről szóló vérlázító viselkedési utasítást.” Szerinte a kormánynak akkor is cselekednie kell, ha „az égbekiáltó jogtalanság éppen az egyik stratégiai partnerénél zajlik.”

A makói gyárat üzemeltető Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. csütörtökön szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a beszélgetések korlátozását munkavédelmi érvekkel indokolta, mondván:

„Makói gyárunkban az elmúlt hónapokban a munkavédelmi szabályok be nem tartásából történt balesetek további intézkedéseket kívántak munkavállalóink biztonsága érdekében. „

A cég ezenfelül arról is nyilatkozott, hogy több helyiségben is biztosít lehetőséget a „közösségi életre”, és irodákat az érdekképviseletek számára.

A makói Continental gyárban februárban többször is nagyarányú munkabeszüntetés volt, miután a munkáltató egyoldalúan felrúgta a kollektív szerződést. A dolgozók végül elérték, hogy év végéig fenntartsák a korábbi megállapodást, és hogy a cég újat kössön velük, jelenleg az ezt megelőző szakszervezeti munka ellehetetlenítésén dolgozik a cég.

A makói gumigyár körüli fejleményeket rendszeresen követjük a Mércén, vonatkozó cikkeink itt érhetők el.

Címlapkép: Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (Mérce fotó)