Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A makói gumigyárban írásos engedélyt kell kérniük a munkásoknak, hogy beszélgessenek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint továbbra is embertelen körülmények uralkodnak a Continental nevű német multinacionális nagyvállalat makói gumigyárában, ahol ezúttal viselkedési kódexet vezetett be a vezetőség, miközben folyamatosan bocsátanak el régi, akár több évtizede a gyárban dolgozó kollégákat. A szakszervezet szerint azokat rúgják ki, akik a februári sztrájkokban részt vettek, ezért

ezek a munkavállalók folyamatos bizonytalanságban kell, hogy éljenek.

A GSZSZ azt állítja, hogy a cég közben hirdetés útján keres új munkásokat – vélhetően azért, mert arra számít, hogy az így frissen felvett dolgozók körében kisebb lesz a sztrájkhajlandóság, és a szervezettségi szintjük és szerveződési hajlandóságuk is alacsonyabb lesz.

„Ilyen légkörben különösen balesetveszélyes dolgozni – véli az elnök, aki szerint elképzelhető, hogy ennek következtében történt a közelmúltban egy súlyos csonkolásos, a napokban pedig egy másik súlyos baleset: egy dolgozó leesett az udvarra egy 10 méter magas csarnok tetejéről. Radics szerint a Continental makói gyárában már eddig is túl sok volt a munkahelyi baleset – a szakszervezet ezt jelentette is az anyacég képviselőjének –, s félő, hogy a bizonytalanság okozta feszült légkörben tovább folytatódik a szomorú tendencia”, fogalmaz a közlemény.

A legendásan embertelen távol-keleti gyárak hangulatát idéző, a szakszervezet szerint megfélemlítési céllal bevezetett viselkedési kódex többek között előírja, hogy a dolgozóknak írásos engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy beszélgessenek egymással.

A kódexben a gyár vezetősége egyértelműen leszögezi, hogy az éppen munkát végző emberekkel „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”. Még abban az esetben is, ha ez a munkavégzést egyáltalán nem hátráltatja.

A gyár vezetősége annyi emberséget mutatott, hogy csak a különböző üzemegységekben dolgozó kollégáknak kell engedélyt kérniük, hogy szóba állhassanak egymással, tehát akik mondjuk egy soron dolgoznak, azok nem követnek el etikai vétséget, ha egymáshoz szólnak.

A szakszervezet szerint a viselkedési kódex bevezetésére, legalábbis az időzítésére mindenképp magyarázattal szolgálhat, hogy épp most készítik elő a gyárban az új kollektív szerződést – bár vélhetően a munkabékét nem a munkáltató abszurd korlátozó lépései és a cenzúra fogják elősegíteni.

A közlemény szerint a gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet, a GSZSZ tagszervezete konzultációt kezdeményezett a munkásokkal, a cég pedig ezt igyekszik minden lehetséges eszközzel ellehetetleníteni. Mint írták, az online konzultációt adatvédelmi okokra hivatkozva támadták meg, a különböző üzemegységekben dolgozók beszélgetésének engedélyhez kötése szerintük pedig azt a célt szolgálja, hogy személyesen se tudjon a szakszervezet agitációs és konzultációs munkát kifejteni.

A szakszervezet szerint a munkásoknak feletteseiktől kell előzetes engedélyt kérniük a beszélgetésre, és ha a téma nem tetszik a felettesüknek, indoklás nélkül megtilthatja a szóváltást.

Ráadásul, ha a munkások engedély nélkül elegyednek szóba, úgy a felettesük megkérdezheti, miről beszélgetnek, és amennyiben nem tetszik neki a téma, a „külső” személynek el kell hagynia az üzem területét, ahova az új szabályozás szerint egyébként sem léphetne már be. Radics Gábor, a GSZSZ elnöke felhívja rá a figyelmet, hogy a szakszervezeti tisztviselők szinte minden üzemegységben külső személynek számítanak, így nem nehéz belelátni a szabályozásba, hogy valójában őket szeretnék távol tartani a többi munkástól.

A közlemény idézi Radicsot, aki úgy véli,

„nem nehéz kitalálni, hogy a szakszervezeti témák nem tartoznak a makói gumigyár menedzsmentjének kedvencei közé, ezért alig van arra esély, hogy a munkavezetők engedélyezzék az érdekvédelmi tartalmú beszélgetést”.

A szakszervezet szerint kötetlen, cenzúrázatlan beszélgetésre csak a napi kétszer ötperces, valamint a véleményük szerint ebédeléshez is rövid, napi egyszeri húszperces szünetben van lehetőség.

A makói Continental gyárban februárban többször is nagyarányú munkabeszüntetés volt, miután a munkáltató egyoldalúan felrúgta a kollektív szerződést. A dolgozók végül elérték, hogy év végéig fenntartsák a korábbi megállapodást, és hogy a cég újat kössön velük, jelenleg az ezt megelőző szakszervezeti munka ellehetetlenítésén dolgozik a cég.

A makói gumigyár körüli fejleményeket rendszeresen követjük a Mércén, vonatkozó cikkeink itt érhetők el.

Frissítés, 14:17 – Válaszolt a Continental

A cég válaszát változtatás nélkül közöljük.

„A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeme munkatársaink kültéri és beltéri pihenőkben, az étkezőben is biztosít lehetőséget a közösségi életre, azonban a gyártási területen munkavédelmi okokból erre nincs lehetőség. Továbbá a munkáltató irodát és tárgyalóhelységet biztosít az érdekképviseletek számára, hogy a működésükkel „harmadik személyként” ne az üzemi területen folytassák a tevékenységüket.

Makói gyárunkban az elmúlt hónapokban a munkavédelmi szabályok be nem tartásából történt balesetek további intézkedéseket kívántak munkavállalóink biztonsága érdekében. Felelős munkáltatóként további szigorítást láttunk szükségesnek, hogy megelőzzük a jövőbeli hasonló körülmények miatt előforduló üzemi balesteket.

Az mellett, hogy ismételten felhívtuk munkatársaink figyelmét a munkavédelmi szabályok betartására további lépéseket tettünk munkabiztonsági kockázatok mérséklése céljából . A különböző területeken, munkaállomásokon eltérő és egyedi munkavédelmi szabályokat kell betartani. Adott esetekben a másik területről nem munkavégzési céllal érkező munkatársak saját maguk és más munkatársuk számára munkavédelmi kockázatot jelenthetnek. Egyrészt a speciális, a munkaterülethez kapcsolódó szabályok ismeretének a hiányában, másrészt az adott üzemben dolgozó munkatárs megzavarásával, mely nem indokolt interakcióból ered.

A munkaköri kötelezettségüket ellátó munkavállalókat munkaidőben -a munkáltató előzetes engedélye nélkül- senki nem akadályozhatja, zavarhatja a munkavégzésükben az üzem területén. A munkáltatónál megválasztott munkavédelmi képviselő a választott tisztségével összefüggésben jogosult tájékoztatást kérni a munkavállalótól munkaidőben a munkahelyek, munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzősőre tett intézkedések végrehajtásáról, valamint a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

A témában 2021. augusztus 10- én létrehozott és 2021. szeptember 1- én életbe lépett munkautasítást- nem magatartási kódexet-, a törvényi szabályozásnak megfelelően az üzemi tanácsnak előzetesen megküldtük véleményezésre.

A szakszervezet részéről elhangozott találgatásokat és hangulatkeltésre irányuló kijelentéseket nem kívánjuk kommentálni.”

Címlapkép: Makó, 2015. szeptember 2. Szakemberek dolgoznak a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemének csőmagraktárában. MTI Fotó: Rosta Tibor