Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány adófizetői pénzből egy nemzetközi szélsőjobbos szupercsapatot hoz össze a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a Sziget Fesztivál, de a kormány közbenjárásának hála Magyarország 2021-ben sem maradt nemzetközi sztárok nélkül. Azonban nem arra kell gondolni, hogy Szijjártó Péter személyesen intézkedett volna arról, hogy Kanye West vagy a negyven év után idén új lemezt kiadó ABBA koncertezzen Budapesten.

A magyar kormány inkább úgy döntött, hogy szeptember 23-24. között negyedik alkalommal is megszervezi a Budapesti Demográfiai Csúcs nevű eseményt, amelyen vallási vezetők, kormánytagok mellett nemzetközileg „elismert” szélsőjobboldali politikusok és gondolkodók is tiszteletüket teszik a felszólalók közt.

A kormány kétévente szervez demográfiai csúcsot, ahol az európai népességfogyás és az elöregedő társadalom jelentette valóban komoly kihívásokról való közös gondolkodás mellett általában arra is jut idő, hogy a Fidesz prominensei elmondják, Nyugat-Európa és főleg Brüsszel „tömeges migrációval” és „lakosságcserével” kívánja pótolni a kontinens fogyó lakosságát.

A Várkert Bazárban megrendezésre kerülő esemény fő mottója szerint „A család a fenntarthatóság záloga” és a résztvevők minden bizonnyal szellemileg építő beszélgetésekre számíthatnak, mivel a hangulatról igazi nemzetközi nagyágyúk fognak gondoskodni.

Tiszteletét fogja tenni a Demográfiai Csúcson például Mike Pence , aki Donald Trump alelnökeként szolgált 2017 és 2021 között. Pence az elmúlt hónapokban azzal vált ismerté, hogy a 2021 januárba 6-án a Kongresszus épületét megrohamozó szélsőjobboldali tüntetők a republikánus politikus felakasztását követelték, mivel az nem volt hajlandó eleget tenni Trump azon kérésének, hogy blokkolja a 2020-as elnökválasztás elektori szavazatainak véglegesítését.

Pence azonban alelnöksége előtt is komoly politikai karriert futott be, amit gyakran kísértek botrányok. Indiána állam kongresszusi képviselőjeként büszkén tagadta a klímaváltozás tényét, rendszeresen ágált a nők abortuszhoz való joga ellen és erősen ellenezte az LGBTQ-emberek jogegyenlőségét.

Utóbbi témával 2012 és 2016 között Indiana kormányzójaként is szívesen foglalkozott, 2015-ben pédául aláírt egy olyan törvényt, amely alapján a közép-nyugati államban működő vállalkozások vezetői vallási okokra hivatkozva tagadhatják meg azonos nemű pároknak, hogy igénybe vegyék az általuk nyújtott szolgáltatásokat.

Az esemény „Család: a fenntarthatóság záloga” blokkjában még olyan prominens politikusok fognak felszólalni, mint az elmúlt években egy egyre keményebb autoriter berendezkedést kiépítő szerb elnök, Aleksandar Vučić, a kormánypárti propagandamédiát NER-közeli vállalkozók pénzén kiépítő szlovén miniszterelnök, Janez Janša vagy az Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét bevezető lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki és természetesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ha minden jól megy, a transzkontinentális illiberális szupercsapathoz Benjamin Netanjahu nemrég leváltott izraeli miniszterelnök is csatlakozni fog, ám az esemény weboldala szerint ez még megerősítésre vár.

Nem csak a politika világából érkeznek illusztris vendégek a Demográfiai Csúcsra. Az eseményen tiszteletét fogja tenni a a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőjének, Marine Le Pennek az unokahúga, Marion Maréchal is . Maréchal 2012 és 2017 között tagja volt a francia Nemzetgyűlésnek is, ahol az azonos neműek házasságának egyik leghangosabb ellenzője volt, ám az utóbbi időben eltávolodott a számára már túlságosan mérsékelté vált Nemzeti Tömörüléstől és jelenleg az Institut des sciences sociales, économiques et politiques nevű magánegyetem vezetője.

A legmagvasabb gondolatokra a demográfiai válsággal kapcsolatban azonban minden bizonnyal Éric Zemmour francia publicistától számíthatunk.  Zemmour hazája  közéletében betöltött szerepe bizonyos szempontból hasonlóságokat mutat a magyar médiában Bayer Zsolt által elfoglalt pozícióval, azzal a fontos különbséggel, hogy a francia újságíró a gyűlölködő, szélsőséges világnézeteit olyan emelkedett, intellektuális stílusban tárja a nagyérdemű elé, mint egy inverz Michel Foucault.

A publicistát ellen már több bírósági ítélet is született rasszista gyűlöletkeltés miatt, de emberbarátságát Zemmour a nők társadalmi szerepéről alkotott elképzeléseinek hangoztatásával is gyakran prezentálja.

Szerinte a nők alapvetően nem alkalmasak arra, hogy hatalmi pozíciókat töltsenek be, ők a „fogyasztói társadalom ügynökei” valamint Zemmour a feminizmust teszi felelőssé „Franciaország öngyilkosságért”. Az újságíró emellett szívesen nosztalgiázik a patriarchátus Belle Époque-járól is, amikor „egy fiatal buszsofőr anélkül foghatott meg egy formás női feneket, hogy attól kellett volna tartania, feljelentik szexuális zaklatásért”.

Az említett felszólalók jól mutatják, hogy  kormány a népességfogyás és a társadalom elöregedésének problémáira leginkább csak úgy tekint, mint holmi muníció a már nemzetközi szintre emelt szélsőjobboldali kultúrharcában, miközben alapvetően ezek össztársadalmi problémák.

Ha az Orbán-kormány valóban azt szeretné, hogy jobb feltételek mellett lehessen családot alapítani Magyarországon, akkor felhagyna a homofób indíttatású gyűlöletkeltéssel, az azonos nemű párok örökbefogadásának ellehetetlenítésével, érdemi lépéseket tenne a lakhatási válság ellen, növelné a közoktatásra fordított forrásokat és családpolitikájában több figyelmet fordítana az alacsonyabb keresetűek megsegítésére. Csak hát persze jóval egyszerűbb néhány fekete öves gyűlölködő társaságában elmélkedni a nyugati országokban tapasztalható állítólagos erkölcsi hanyatlásról és az illiberális magyar „sikersztoriról”, mint valóban a családokat megsegítő politikát folytatni.

 

 

Címlapkép: MTI/Soós Lajos