Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meggondolta magát az ügyészség, mégsem bűncselekmény bemutatni a volt kispesti képviselő vagyonát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután Paróczai Anikó momentumos kispesti önkormányzati képviselő panasza nyomán felülvizsgálták az ellene tett feljelentést, az ügyészség saját előzetes határozatával szemben most azt mondta ki: nem bűncselekmény bemutatni Kránitz Krisztián volt önkormányzati képviselő vagyonát – számolt be Facebook-oldalán Paróczai.  

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, tavaly júniusban Kránitz Krisztián, a nemrég megszűnt kispesti Vagyonkezelő igazgatója feljelentése nyomán rabosították Paróczai Anikót, kispesti önkormányzati képviselőt, a Momentum kispest-kőbányai országgyűlési képviselőjelöltjét.

Múlt hónapban Paróczait békítő tárgyalásra hívták a rágalmazás ügyében, viszont Paróczai bejelentette: nem kér bocsánatot Kránitz Krisztiántól, hiszen nem követett el bűncselekményt, amikor bemutatta  Kránitz Krisztián vagyonnyilatkozatból kifelejtett spanyol villáját. Elsőként a Magyar Nemzet számolt be Kránitz Krisztián kispesti MSZP-s politikus spanyol villájáról 2019. október 9-én. Paróczai Anikó rabosításása után tett rendőrségi vallomásában is arra hivatkozott, hogy a Magyar Nemzet cikke alapján találta meg a házat.

Néhány hete az Ügyészség határozatot hozott Paróczaival kapcsolatban a személyes adatokkal való visszaélés ügyében is. Az ügyészség akkori határozata szerint a képviselők eltitkolt vagyonát nyilvánosságra hozni bűncselekmény, és az ügyet egyéves időtartamra feltételesen felfüggesztenék. Azt is hozzátették, ha Paróczai egy évig a hatóság szerint példamutatóan nyilvánítja ki a véleményét, és semmilyen egyéb bűncselekményt nem követ el, akkor a lezárják az ügyet.

A határozat ellen Paróczai panasszal élt, ezért az ügyészség újból felülvizsgálta az ügyet. A felülvizsgálat után az ügyészség kimondta: Kránitz Krisztián spanyol villájának bemutatása nem bűncselekmény. A határozat kimondja:

„az önkormányzat vagyonát, mint közvagyont kezelő szervezet vezetőjét a tényszerűen meglévő külföldi ingatlanával kapcsolatosan ért vélemények, megnyilatkozások a bűncselekmény megállapításához szükséges jelentős érdeksérelemként nem értékelhetők”

Paróczai az üggyel kapcsolatban hozzáfűzte: „Jó hír, hogy végül győzött az igazság, és nem azt büntetik, aki mindvégig az igazság oldalán állt. Rossz hír, hogy úgy tűnik Magyarországon a rideg valóság az, hogy a kormány ártatlan embereket hallgat le, a propaganda kitalált és nem létező ügyekkel járatja le a lelkiismeretesen dolgozó politikusokat és politikai célból indíthat eljárásokat az ügyészség. „

Kiemelte továbbá azt is, hogy „az előválasztás igazi tétje, hogy 2022 után tudunk-e egy új, toleráns Magyarországot építeni. A Momentum a garancia arra, hogy ez sikerüljön.”

A politikus tavaly februárban indított videósorozatot „Kispest, nagy Lopás” címmel a Facebookon, amelynek első része Kránitz Krisztián spanyolországi, Alicante közelében található, 60 millió forintos értékűre becsült villájáról szólt. Paróczai Facebook-posztban hívta fel arra a figyelmet, hogy Kránitz a villát kihagyta a vagyonbevallásából, aki ezért a bejegyzésért jelentette fel a momentumos politikust a személyes adatainak publikálása miatt annak ellenére, hogy egyébként nem tagadta a villa megvásárlását.

2018 őszén került nyilvánosságra az a felvétel, amelyen Lackner Csaba volt MSZP-s képviselő korrupcióra utaló állításokat tett a kerülettel összefüggésben, és amelyen Lackner beszélt többek között Kránitzról is.

A 2019-es önkormányzati választások után a Vagyonkezelő és Műszaki Szervezetet (VAMÜSZ) vezető Kránitz fizetését megduplázta az önkormányzat, így havonta egymillió forintot tehetett zsebre. Lackner Csabát az MSZP még 2019 októberének végén kizárta a pártból, mandátumát azonban nem adta vissza, így továbbra is képviselő maradt, Kránitz pedig 2020 szeptemberétől a VAMÜSZ feladatait átvevő Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) alkalmazottjává vált.

Tavaly januárban állított fel a kispesti önkormányzat egy antikorrupciós vizsgálóbizottságot Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára, Paróczai támogatásával, a transzparens munkát azonban maga az ellenzéki kerületvezetés nehezítette meg azzal, hogy csak zárt üléseket volt hajlandó tartani, illetve három hónapra korlátozta a bizottság fennállását. Azonban ezt az időt sem sikerült kitölteni, a járványhelyzet miatt ugyanis megszakadt a munka, Gajda Péter pedig nem hosszabbította meg a bizottság mandátumát.

Néhány nappal később azonban az önkormányzat weboldalán megjelent egy antikorrupciós vizsgálati jelentés, amiben a polgármesteri hivatal saját magát felmentve megállapította,  hogy sem az önkormányzat, sem pedig a polgármesteri hivatal esetében nem állnak meg azok a korrupciós vádak, amelyek a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban merültek fel a feltételezhetően Lackner Csabáról, a kerület korábbi MSZP-s képviselőjéről készült videófelvétel kapcsán.