Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder János aláírta a Fudan-törvényt is

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár a homoszexuálisokat a pedofil bűncselekmények elkövetőivel összemosó törvény szerdai szentesítésével ellentétben nem adott ki hozzá újabb közleményt, Áder János államfő a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint aláírta A Budapest Diákváros megvalósításáról, illetve A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényeket.

A ferencvárosi Duna-partra tervezett projektről szóló törvényeket június 15-én, többek között a Fidesz homofób törvénye és lakásprivatizációs szabályozásával egy napon fogadta el a kormánypárti kétharmad.

A múlt héten elfogadott törvény értelmében a Fudan Egyetem budapesti campusához, valamint a Diákváros megépítéséhez szükséges ingatlanokat adták át a beruházásokért felelős szerveknek. Az elfogadott törvény szerint a Diákváros megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánították.

Mint emlékezetes, a Fudan ügye hatalmas tiltakozási hullmámot gerjesztett,  június 5-én tízezren tüntettek a Kossuth téren a tervezett beruházás ellen.

Fotó: Mérce.

A projekttel kapcsolatban az ellenzék egyrészt a megvalósulás kereteit képező hitelkonstrukciót kritizálta: Magyarország közel 500 milliárd forintnyi kínai kölcsönből építtetné meg az egyetemet. És bár épülő Fudan Egyetemet magát Alapítványba szervezik ki a felvett hitelt mégis a központi költségvetés állja majd.

A másik kifogásolt pontja a beruházásnak, hogy a kormány eredeti tervei szerint a IX. kerületi Dunaparti-területen egy 12 ezer kollégiumi férőhelyet és 5800 bérlakást biztosító Diákváros épült volna,  ám mindebből végül csak 4 ezer kollégiumi hely maradt, az eredeti Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem kampusza veszi át. Ahogyan azt választási rövidinterjú-sorozatunkban körüljártuk, a beruházás választókerületében induló ellenzéki politikusok szerint a Diákváros jelentős szerepet játszhatna abban, hogy enyhítse a budapesti lakhatási válságot, de a Fudan campus elveszi ennek a lehetőségét.

Budapest, 2021. április 27.
A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten 2021. április 27-én. A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülõ felsõoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest Diákváros – Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén.
MTI/Koszticsák Szilárd

A beruházás kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter népszavazást ígért ugyan, ám csak a 2022-es választás utánra, mivel szerinte „a beruházás tervei nem ismertek, ezért nem is lehet róla érdemi vitát folytatni még”; ehhez képest a beruházáshoz szükséges parlamenti döntéseket megszavazták múlt kedden. Karácsony Gergely főpolgármester a parlamenti szavazás előtt arról beszélt, „minden jogi-politikai eszközt meg fognak ragadni”, hogy a Fudan ne, a Diákváros viszont meg tudjon valósulni. Ezek közül az első és leggyorsabban véghez vihető szerinte egy helyi és egy budapesti népszavazási kezdeményezés, ilyet azonban a jelen pillanatban is tartó veszélyhelyzet miatt még hónapokig nem lehet tartani.

Min arról a Mércén is beszámoltunk, több mint 30 ezren vettek részt az a Hang által megvalósított, több civil szervezet, valamint a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik által is támogatott konzultáción, amely lényegében a veszélyhelyzeti tiltás alatt a népszavazást intézményét helyttesítette. A konzultáció eredményeképpen a túlnyomó többség  elutasította a Diákvárost ellehetetlenítő beruházást.

A több húsbavágó törvény megszavazásáról is emlékezetes parlamenti ülés napján civilek tartottak sajtótájékoztatót a Kossuth téren, amelyen a Fudan-campus elleni tüntetést szervező, és az ellen petíciót indító Jámbor András, a budapesti 6. választókerület képviselőjelöltje arról beszélt,  nem fogják annyiban hagyni a Diákváros ügyét; gyűjtötek 14  ezer aláírást az elmúlt hónapokban, és ezt tovább fogják folytatni. Hozzátette: támogatják Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezéseit, de az elfogadott törvényeket „visszacsinálni” akkor lehet majd, ha kormányváltás lesz 2022-ben.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi