Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A demokrácia győzelme”: a budapestiek többsége elutasította a Fudant Baranyiék konzultációján

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 30 ezren vettek részt a Fudan Egyetemmel kapcsolatban indított budapesti konzultáción, a túlnyomó többség pedig elutasította a Diákvárost ellehetetlenítő, kínai hitelből megvalósítani tervezett beruházást – tájékoztatta a sajtót Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Bár az aHang által megvalósított, több civil szervezet, valamint a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik által is támogatott, tegnap lezárult konzultáció eredménye (és a nemrég megtartott tízezres tüntetés) Baranyi szerint nagyon egyértelmű véleménynyilvánítás, ehhez képest nem vette le a parlament napirendjéről a kormány azt a két törvényjavaslatot, amelyek a választásokig bebetonozzák a Fudant.

Ezért a konzultáció eredményétől függetlenül a veszélyhelyzet elmúltával elindítják Ferencvárosban és a fővárosban is azokat a népszavazási kezdeményezéseket, amelyek jogi következményekkel is járnak a kormány számára- közölte a polgármester.

„Mindenesetre, ami az elmúlt 10 napban történt a Fudan ügyében, azt mi a demokrácia győzelmeként értékeljük”

– mondta Baranyi.

Madarász Csaba, az aHang technológiai vezetője az adatokat ismertetve elmondta: összesen 30506 érvényes szavazat került leadásra, amelyből mintegy 45 százaléka online érkezett, az aHang által fejlesztett applikáción keresztül. Ez jól mutatja a budapestiek digitális felkészültségét, „azt, hogy megoldották egy viszonylag bonyolult alkalmazáson keresztül történő voksolást, amelyhez ráadásul ügyfélkapus regisztráció is szükséges volt” – mondta. Madarász szerint az alkalmazás, ami lebonyolította a szavazatszámlálást és az egész szavazást, jól vizsgázott: több mint napi ezer új felhasználó érkezett, és néhány kezdeti hiba elhárítása után elégedettek voltak vele az emberek.

szavazatszámlálás a fudan-konzultáció után. forrás: számoljuk együtt / facebook

Pákozdi Éva, a szavazatszámlálást lebonyolító Számoljunk Együtt Mozgalom vezetője emlékeztetett: a korábbi, főpolgármesteri előválasztáson 5000 online szavazat érkezett be, ehhez képest jól látható a fejlődés. Emellett a sátrakban található szavazólapok új megoldást alkalmaztak, QR-kóddal azonosították a szavazókat a szavazóbiztosok, ezeken a helyszíneken a szavazók 55 százaléka adta le szavazatát. Pákozdi Éva hozzátette: jó főpróbának tartják a budapesti konzultációt.

A konzultáció négy kérdésére az alábbi arányokban érkeztek szavazatok:

  1. Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 1695 igen, 28439 nem
  2. Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 931 igen, 29283 nem
  3. Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére? – 248 igen, 30010 nem
  4. Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 381 igen, 29849 nem

Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója szerint újabb demokratikus eszközzel,  a hiteles konzultáció intézményével bővült a hazai közélet. „Ez egy más műfaj, mint a postán szétküldött, illetve az akárhányszor kitölthető konzultációk világa. Sokkal több előkészítést és odagondolást is igényelt” – mondta. Az elmúlt hetekben több mint hatszázan dolgoztak azért, hogy a konzultáció létrejöhessen. Hozzátette: „sokan szerettek volna vidékről is bekapcsolódni”, de ezt nem tudták biztonsággal vállalni. Ugyanakkor az, hogy ezt budapesti léptékben meg tudták csinálni, egy országos siker – mondta.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester is egyetértett azzal, hogy a demokrácia ünnepe volt a konzultáció, és egyben jó kísérleti terep arra, hogy az előválasztást is jól meg tudják szervezni közösen.

„Az eredmények egyértelműek: azt mutatják valóban, hogy Magyarországon a politikai viták tárgya nem az, hogy a baloldal legyőzi a jobboldalt, hanem arról szól valójában a 2022-es parlamenti választás, hogy a 99%-ot, a társadalom túlnyomó többségét képviselő ellenzéki pártok le tudják-e győzni azt a szűk 1%-ot, amely kizsigereli Magyarországot.

Az eredmények mutatják, hogy szinte szóról szóra igaz, amit mondok: a 99% nemcsak egy szimbólum. Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amit a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a kilencedik kerületre és az országra”

– mondta Karácsony.

A főpolgármester szerint azt is láthatjuk, hogy a nagyon magabiztos kormányzati kommunikáció megbicsaklott, a kormány összevissza kommunikál a Fudanról:

miközben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszél, hogy a beruházás tervei nem ismertek, ezért nem is lehet róla érdemi vitát folytatni még másfél évig, a kormány arra készül, hogy holnap megszavazza a beruházáshoz szükséges parlamenti döntéseket.

Karácsony emlékeztetett: a miniszterelnök az önkormányzati választások után azt mondta, Budapesten olyan beruházások fognak megvalósulni, amelyeket a budapestiek is akarnak. Ez alapján a főpolgármester szerint holnap nemmel kellene szavazniuk a kormánypárti képviselőknek, de fel vannak készülve rá, hogy egy újabb szószegés belefér a Fidesznek. Ezért minden jogi-politikai eszközt meg fognak ragadni, hogy a Fudan ne, a Diákváros viszont meg tudjon valósulni.

Ezek közül az első és talán leggyorsabban véghez vihető egy helyi és egy budapesti népszavazási kezdeményezés: mivel a kínai hitelt a vidékiek is vissza fogják fizetni, nemcsak a budapestiek, ezért Karácsony főpolgármesterként és miniszterelnök-jelöltként is fontosnak érzi, hogy megadják a lehetőséget a nem budapesti választópolgároknak is, ezért minél előbb országos népszavazás is lesz, nemcsak budapesti, hiszen nemzetközi szerződések mögé bújva „nagyon könnyen el lehet árulni a haza érdekét” – mondta Karácsony, aki szerint Budapest és a vidék együttműködése különösen fontos ebben az ügyben.

A főpolgármester szerint amennyiben megszavazza holnap a Fidesz a Fudan-törvényeket, nyilvánvaló teszi, hogy nem érdekli őket sem a ferencvárosiak, sem a budapestiek, sem az ország választóinak véleménye, ami egy fontos kiindulópontja lehet a 2022-es választási kampánynak.

Hozzátette ugyanakkor: amíg nem köt olyan nemzetközi szerződéseket a kormány, amelyek megnehezítik a beruházás leállítását, addig a budapestiek véleménye áll győzelemre.

A konzultáció lebonyolításában nem vett részt a DK, a sajtótájékoztatón nem derült ki, miért.

A konzultáció eredményeit bemutató sajtótájékoztató itt tekinthető meg: