Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders 735 milliós amerikai-izraeli fegyverüzletet akadályozna meg

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bernie Sanders, demokratikus szocialista vermonti szenátor és kétszeres egykori elnökjelölt-aspiráns egy olyan határozati javaslat benyújtására készül, ami megakadályozná, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adjon el Izraelnek 735 millió dollár értékben – írja a Washington Post.

A vermonti szenátor élesen elítéli az agressziót, és tiltakozik az ellen, hogy Izrael amerikai fegyverekkel (vagy általában bárhogyan) bombázza a palesztinokat.

„Miközben az Egyesült Államokban készített bombák rombolnak Gázában, nőket és gyerekeket gyilkolva, egyszerűen nem engedhetünk át egy újabb hatalmas fegyvereladást úgy, hogy a kongresszus még csak meg sem vitatja”

– nyilatkozta Sanders a lapnak.

Sanders szenátor Twitterén is megosztotta ezen véleményét:

 

Ahogy arról is írt, hogy véleménye szerint az Egyesült Államoknak segítenie kell az izraeli és a palesztin népet egy fényes jövő építésében. A fegyvereladásokat pedig annak megfelelően kell értékelni, hogy segítenek ebben, vagy csak a konfliktust szítják.

 

Szerdán a szenátor az azonnali tűzszünet érdekében szólalt fel, jelezve, számos kollégája támogatását élvezi, említve, hogy követelését osztja az EU, az ENSZ, Ferenc Pápa és mások.

 

Sanders arra is felhívta a figyelmet: nemcsak az izraeli, de a palesztin életek is éppúgy kellene, hogy számítsanak.

Emlékeztetett arra is, hogy Gáza nagyjából kétmillió lakosa jó másfél évtizede blokádtól szenved, rengetegen nyomorognak, nagyjából 45 százalékos a munkanélküliség, míg a fiatalok körében 70 százalék ez az arány. Az izraeli bombázások pedig csak tovább súlyosbították a helyzetet, többek között 17 kórházat is károsítottak, vízvezetéket tettek tönkre, és általánosságban súlyos károkat okoztak a lakosok számára létfontosságú infrastruktúrában.

Nem felejtette el ugyanakkor azt sem megemlíteni, hogy a Hamász egy terrorista szervezet, és Izraelnek joga van az önvédelemhez. Mindazonáltal véleménye szerint az izraeli agresszió, valamint a fegyverek eladása is a Hamász malmára hajtja a vizet. Ugyanúgy olajat önt a tűzre a palesztin területek fokozatos izraeli megszállása, a gázai blokád és általánosságban Netanjahu jobboldali, nacionalista kormányzása is, ami ráadásul konzekvensen támogatja az izraeli szélsőjobboldalt.

Sanders beszédében kiemelte: az Európai Unió tagországai közül kizárólag Magyarország nem támogatta az Unió közös állásfoglalását, melyben tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel a többi tagállam Izrael és a palesztinok között.

Megszólalásában Orbán Viktor miniszterelnököt etno-nacionalistának és autoriternek, valamint Trump elnök szövetségesének nevezte, kijelentve, hogy az Egyesült Államoknak ezzel szemben az igazság oldalán kell állnia. Emellett támogatnia kell az izraeliek és a palesztinok békés együttélését és gyarapodását.

A fegyverüzlet megakadályozásához a kongresszus egyszerű többségére van szükség, amennyiben viszont Biden elnök megvétózza a döntést, úgy a képviselők kétharmadának kell elleneznie a fegyvereladásokat. Egyelőre kérdéses, hogy mi az ügyben az elnök véleménye, ugyanis noha felszólította Izraelt a feszültség azonnali és jelentős csökkentésére, a fegyvergyártók általában megtalálják az útját érdekeik érvényesítésének, és a zsidó állam továbbra is az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben.

A tervezett fegyverüzlet keretében az Egyesült Államok többek között precíziós fegyvereket és bombákat adna el Izraelnek, ami a fegyvereket kétségkívül bevetné az egyre súlyosbodó gázai konfliktusban, amiben eddig tucatnyi izraeli, és több, mint kétszáz palesztin vesztette életét.

A hetek óta tartó összecsapások keretében Izrael lebombázott számtalan lakóházat, ahogy a sajtót sem kímélte, illetve berendelt számos tartalékos katonámind az izraeliek, mind a palesztinok számára segítenie kell az Egyesült Államoknak t is. A Hamász pedig számtalan rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, noha ezek többségét a Vaskupola védelmi rendszer felfogta.

Címlapkép: Kép: Twitter