Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rakéták százait lőtte ki a Hamász, Izrael újabb lakóépületeket döntött romba – szerdán folytatódtak az összecsapások

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gázai Övezet, Izrael Szerda délután sem csitultak az indulatok Izraelben és Palesztinában, rakéták és odamondogatások útján is folytatódtak az összecsapások a két fél között. A konfliktusnak egyelőre a különböző nemzetközi szereplők beavatkozási kísérletei sem tudják számottevően csökkenteni az élét – ha épp nem kifejezetten olajat öntenek a tűzre.

A gázai hatóságok a nap folyamán legalább 53 áldozatról számoltak be, míg izraeli részről hatan veszítették életüket az összecsapásokban.

Izrael légicsapásokat hajtott végre, míg a palesztin milíciák több száz rakétát lőttek ki izraeli célpontokra, melyek túlnyomó részét leszedte a Vaskupola, a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszere. Palesztina nem támaszkodhat ilyen hatékony rendszerre, mikor a nemzetközi viszonylatban kiemelkedően ütőképes izraeli légierővel kellene felvennie a harcot, így az erőviszonyok igen egyenlőtlenek.

Az izraeli hadsereg likvidálta a Hamász több vezetőjét is. Közleményük szerint négy magas rangú tisztviselőt öltek meg Gázában, ami nem segít a konfliktus deeszkalálásában, ahogy az sem, hogy Netanjahu elnök további várható gyilkosságokat jelentett be. A négy áldozat a szervezet rakétafejlesztéssel és kiberhadviseléssel kapcsolatos vezetői és kutatói közül kerülnek ki, és elpusztult egy kutató-fejlesztő központ is.

Mint Netanjahu mondta,

„tegnap azt mondtam, hogy a sötétség ezen embereinek, ezeknek a Hamász és iszlám dzsihád terroristáknak vér tapad a kezükhöz, egy órája pedig magas rangú vezetőket öltünk meg a Hamász főhadiszállásán, köztük Gáza város parancsnokát és más parancsnokokat. Ez csak a kezdet. Olyan csapásokat fogunk mérni rájuk, amikről még csak nem is álmodtak”.

Délután az izraeli nehéztüzérséget is bevetették, Gázát vették ágyútűz alá, miközben a határra folyamatosan újabb és újabb szárazföldi egységeket telepítenek.

A légicsapások során ismét több lakóépületet semmisített vagy rongált meg az izraeli hadsereg, ezzel tovább súlyosbítva a palesztin területeket sújtó lakhatási válságot.

 

 

De Izraelben sincs nyugalom: a veszélyes helyzet miatt lezárták a Tamar gázmezőt, a kevert népességű Lód városában pedig kijárási tilalmat rendeltek el éjszakára. A városban zsidó felsőbbrendűséget hirdetők egy csoportja palesztin üzleteket támadott meg helyi beszámolók szerint, valamint a rendőrséggel is összecsaptak.

 

A szélsőjobboldali elemek Jaffában is igyekeznek arabellenes pogromba fordítani a felgyűlt feszültségeket, ezt a rendőrségnek egyelőre sikerült megakadályoznia.

 

Az alábbi képen pedig egy Tórát mentenek ki egy kedden éjjel felgyújtott zsinagógából Lód városában.

 

Az ENSZ szerint mihamarább le kell állítani az eszkaláció spirálját, amit jelenleg a régióban tapasztalhatunk. A szervezet közel-keleti nagykövete pedig arra figyelmeztetett, hogyha nem sikerül csökkenteni a feszültséget, akkor abból nyílt háború is lehet (amit egyébként tűzerő alapján nem kétséges, hogy melyik fél nyerne meg).

Az ENSZ mellett aggodalmát fejezte ki az események kapcsán Boris Johnson brit kormányfő és a világ számos más vezetője is. Erdoğan török elnök pedig nem türtőztette magát, és közölte orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hogy a nemzetközi közösségnek határozottan fel kell lépnie a palesztinokat sújtó izraeli agresszióval szemben.

Mindazonáltal miközben tovább folytatódtak a nap folyamán a Hamász rakétacsapásai, az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy a szervezet egyik magas rangú tisztviselője szerint kölcsönös alapon hajlandók lennének a tűzszünetre.