Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerda hajnalban is folytódtak az izraeli támadások, egyre nő a halottak száma

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gázai Övezet Az izraeli hadsereg szerda hajnalban is folytatta Gáza bombázását, amit a Hamász rakétatámadásai miatt indított: légicsapások százait hajtották végre gázai célpontok ellen, a Hamász támadásai során pedig több rakétatámadás érte Tel-Avivot, Beér-Sevát és más izraeli városokat.  A gázai egészségügyi minisztérium szerint már 36-nál tart a palesztin halálos áldozatok száma (köztük volt tizenkét gyerek és három nő is), és legalább 250-en megsérültek az incidensek során. Az eltalált célpontok között van számos gázai rendőrségi épület, egy válaszként kilőtt gázai rakéta pedig Askelón közelében talált el egy izraeli gázvezetéket.

Az izraeli hadsereg hajnalban a Twitteren azt közölte: „jelentős terorrista célpontokat” találtak el a légitámadások során. A Hamász közlése szerint „110 rakétával” válaszolt az izraeli légicsapásokra.

Miután kedden egy lakótornyot már megsemmisített az izraeli légierő, szerda hajnalban újabb toronyházat döntöttek romba (a tegnapi esethez hasonlóan itt is figyelmeztető rakéták előzték meg a végső csapást, így a hírek szerint sikerült evakuálni az épületben tartózkodókat).


Az éjszaka folyamán Izrael-szerte tüntetések kezdődtek a palesztinok jogaiért, főként a többségében beduinok lakta Rahatban, illetve a dél-izraeli Kalanszavéban, de ugyancsak zavargások törtek ki Lodban, Galileában, Afulában és Akkóban is.


Hírügynökségek szerint izraeli tankok tartanak Gáza felé, az Al-Dzsazíra által megszólaltatott szakértő szerint egyelőre nem világos ugyanakkor, hogy Izrael valóban egy elhúzódó hadműveletet tervez-e, és azt sem tartja valószínűnek, hogy ténylegesen megkockáztatna egy nagyobb szárazföldi támadást.

(A cikk korábbi verziójában „palesztin ellentámadást” írtunk a Hamász rakétatámadásai helyett, a pontatlanságot javítottuk. – a szerk.)