Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hamász több száz rakétát lőtt ki Tel Avivra, Gázában lakótornyot bombázott Izrael

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 7

A jelek szerint az isztambuli Taksim téren ezres nagyságrendű tüntetés bontakozott ki az események hatására Törökországban. A tömegben török és palesztin zászlókat lengetnek. (A twitterező egyébként arról kesereg, hogy érti ő, hogy fontos tüntetni, de akkor miért nem lehet máskor utcára menni.)


Frissítés 6 (23:31)

Egyre súlyosabb a helyzet, egész Izraelből jelentettek már gyújtogatásokat és erőszakos összecsapásokat. Ramléban felgyújtottak egy zsinagógát, és a helyi piac egy részét, továbbá egy muszlim temetőt is lángba borítottak. Akréban északon egy rendőrségi épületet és egy éttermet gyújtottak fel. A közeli hotel lakóit evakuálni kellett.


Frissítés 5 (23:20)

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres az „eszkaláció spiráljának” azonnali leállítását követeli Izraelben. Guterres „súlyosan aggódik” az erőszak elmélyülése miatt”, ahogyan arról az ENSZ szóvivője, Stephane Dujarric tájékoztatta a sajtót.

Az ENSZ-főtitkár „mélységes szomorúsággal vette hírül, hogy egyre nő az áldozatok száma, gyermekeket is beleértve, az izraeli légierő Gázát ért csapásai nyomán, és az izraeli áldozatoké a Gázából indított rakéták becsapódásai miatt.”

„Az izraeli biztonsági erőknek maximális visszafogottságot kell tanúsítaniuk” Guterres szerint. A főtitkár hozzátette, hogy „elfogadhatatlan a rakéták és az aknavetőgránátok kilövése izraeli lakott területek felé.”

Frissítés 4 (22:40)

Így nézett ki este az ég Tel-Aviv felett, az izraeli hadsereg által közzétett felvételen látszik, ahogy több Gázából Izrael középső része irányába kilőtt rakétát a Vaskupola nevű légvédelmi rakétarendszer jószerivel mind semlegesít.


Frissítés 3 (22:25)

Az izraeli légierő helyi idő szerint 23:00-kor újra felszállt egy kisebb szünetet követően, és folytatja a berepüléseit a gázai légtérben.

Időközben az Afrikai Unió is kiadott egy közleményt, ebben a Csadian Mussza Faki Mahamat, az Unió Tanácsának elnöke elítélte Izraelt egyrészt a bombázásokért a Gázai Övezetben, másrészt az iraeli biztonsági erők „erőszakos támadásait” az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben.

Az Afrikai Unió Tanácsának elnöke szerint

„az izraeli hadsereg akciói, beleértve a palesztin lakosok folytonos erőszakos, illegális kilakoltatásait otthonaikból Kelet-Jeruzsálemben a nemzetközi jog súlyos megsértése, és tovább növeli a feszültségeket a térségben.”

Frissítés 2 (22:10)

Az izraeli Haaretz értesülései szerint az Amerikai Egyesült Államok késlelteti az ENSZ által összeállított közleményt a gázai szituációval kapcsolatban. A lapnak nyilatkozó diplomáciai források szerint az USA „a színfalak mögött” ettől függetlenül próbálja fegyverszünetre bírni a feleket.

Frissítés 1 (21:50):

Az arab országok külügyminiszterei háborús bűncselekmények elkövetésének vádjával vizsgálatot kezdeményeznek a Nemzetközi Büntetőbíróságon Izraellel szemben. Az események eszkalálódása miatt összeült keddi tanácskozás után a külügyminiszterek közleménye szerint egy Izraellel szemben indítandó vizsgálat tárgyát a gázai bombázások mellett a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra negyed palesztin lakosainak kilakoltatása kell, hogy képezze.

A tanács élesen elítélte Izraelt az események miatt, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgeti, hogy a nmemzetközi hatalmak állítsák le „az izraeli agressziót” és „védjék meg a palesztin népet”.

Korábban írtuk:

A szemtanúk szerint a mai napon a hétvégi, valamint hét eleji összecsapások folytatásaként egy 13 emeletes lakótorony omlott le a Gázai övezetben, miután az izraeli légierő rakétát lőtt ki rá, írja a Reuters. A lap szerint a gázai támadás miatt többen is megsérültek Tel-Avivban, az izraeli légiteret lezárták.

Ahogyan a Mércén korábban beszámoltunk róla: a hétfői események a vasárnapi (és egyébként kisebb-nagyobb intenzitással csaknem egy hónapja tartó) összecsapások folytatásának tekinthetők, tekintve, hogy éjszaka a rendőrség brutálisan leverte a palesztin tüntetőket, akik reggelre elbarikádozták magukat az Al Aksza mecset körül. A vasárnapi tüntetéseket azért szervezték, mert ramadán idején láttak hozzá az izraeli hatóságok palesztin lakosok kilakoltatásához, ráadásul a mecsetbe tartó vallásos tömegeket is zaklatták, illetve hátráltatták.

A Reuters videóján látszik, hogy füst száll fel egy gázai épületből, amelynek alsóbb részeit támadták, majd pedig összeomlik a hatalmas torony, amiben a Hamász nevű iszlamista terrorszervezet irodája is található. Az épületben nem tartózkodott senki a támadáskor.

A környező épületekben elment az áram, a lakóknak zseblámpával kellett tájékozódniuk. Nem sokkal a támadás után a Hamász és más iszlamista csoportok azt mondták, hogy rakétákat lőnek ki Tel-Avivra.

Az izraeli városra több rakétát is kilőttek, a helyi televíziós tudósítások szerint három fő megsérült a Holon nevű külvárosban.

A Reuters szerint a Hamász közleményt adott ki, amelyben arról beszélnek, hogy brigádjaik a legnagyobb rakétáikat készítik elő, amelyeket Tel-Avivra és annak külvárosaira lőnek majd ki, válaszul arra, hogy meglőtték a lakóépületet.

A támadások miatt Izraelben eddig hárman vesztették életüket (2 fő délután Askelonban, 1 fő este Tel-Avivban és nagyjából 70 fő sérült meg. A gázai hatóságok szerint nyolc palesztin vesztette ma életét, az elmúlt napokban összesen 28 fő. Az elmúlt napokban Gázában 152 palesztin sérült meg.

Frissítés 2021.05.13.

A cím egy korábbi verziója (Gázában lakótornyot bombázott Izrael, a Hamász több száz rakétát lőtt ki Tel Avivra) azt sugallta, hogy a Hamász támadása válaszreakció volt a gázai lakótorony lebombázására, ami félrevezető volt. A Hamász már korábban rakétákat lőtt ki Izraelre, utóbbi erre adott válasza volt a lakótorony lerombolása. A megfogalmazásért elnézést kérünk!

Címlapkép: Forrás: Twitter