Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjáhú „elmenne a végsőkig” – A tűzszünetről nincs tárgyalás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben is általános sztrájkot tartottak a palesztinok, hogy így tiltakozzanak Gáza bombázása ellen. A tüntetések és a sztrájkok átterjedtek az ország azon részeire is, ahol az izraeli arabok vannak többségben.

Izrael hivatalos határain belül a munkások sztrájkja miatt néhány iparágban teljesen leállt a termelés, míg Jeruzsálemben és Ciszjordániában több tízezren vonultak fel, s csaptak össze a katonákkal, mely során 3 ember életét vesztette.

A Jerusalem Post című izraeli lap arról számolt be, hogy Izrael-szerte fennakadások voltak a tömegközlekedésben. Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint 1500 egészségügyi dolgozó hiányzott a munkahelyéről.

Izrael kilencedik napja bombázza Gázát. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök szerint a támadások évekkel vetették vissza a Hamászt. Közben egyre jelentősebb nemzetközi diplomáciai erőfeszítések zajlanak azért, hogy tűzszünet szülessen a térségben.

A keddi összecsapásokban a katonák könnygázt és éles lőszert vetettek be több száz palesztin ellen, akik gumiabroncsokat égettek, és köveket dobáltak rájuk.

Más városokból, köztük Hebronból, Betlehemből, Nábluszból és Budrusból is súlyos összecsapásokat jelentettek. Hétfőn izraeli katonák lelőttek egy palesztin fiatalt a Hebrontól északra fekvő al-Arroub menekülttáborban, kedden pedig a katonák megölték egy másik embert is Hebronban, arra hivatkozva, hogy fegyvert szállított.

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig legalább 215 ember, köztük közel 100 nő és gyermek halt meg Gázában az izraeli légicsapások következtében. A palesztin oldalról átlőtt rakétáknak Izraelben 12 áldozata volt, köztük két gyermek.

Benjámín Netanjáhú kedden elismerte a tűzszünetre irányuló nemzetközi nyomást, de úgy fogalmazott, hogy „összességében nagyon komoly támogatást kapunk, mindenekelőtt az Egyesült Államoktól”. A Haaretz arról beszél, hogy Netanjáhú „világos győzelmet” kíván. Joe Biden amerikai elnök nem volt hajlandó a háború azonnali leállítását követelni, hétfő este vonakodva kijelentette, hogy most már „támogatja” a tűzszünetet, de menetrend nélkül. Arra a kérdésre, hogy tárgyalnak-e tűzszünetről, egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta:

„Jelenleg nem. Nincs tárgyalás. Nincs semmilyen javaslat. Semmi sincs az asztalon”.

Az újabb izraeli–palesztin-konfliktus azután tört ki, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi Templom-hegyen több tízezer palesztin gyűlt össze és barikádozta el magát. Az ellen tiltakoztak, hogy a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot kilakoltatnának egy évtizedes ingatlanper lezárásaként. A rendőrség összecsapott a tiltakozókkal. A Gázai övezetet uraló Hamász – amely ugyanakkor a Palesztin Hatóság elnöke által vezetett Fatahhal is konfliktusban áll – a hétvégén közölte, hogy ha az izraeli erőket nem vonják ki a Templom-hegyről és Sejk Dzsarrából, akkor rakétatámadásokat indít. A rakétatámadások után kezdődtek meg a Gázát érő izraeli bombázások.

Az ENSZ szerint az izraeli légicsapások közel 450 épületet romboltak le vagy rongáltak meg súlyosan, és több mint 58 000 embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására, akik közül 47 000-en kénytelenek voltak az ENSZ által működtetett 58 gázai iskolában menedéket keresni. Legalább 24 iskola megrongálódott vagy leégett, ami 600 000 diákot kényszerített arra, hogy kimaradjon az iskolai oktatásból.

A Tájékoztatási Minisztérium becslése szerint 18 millió dolláros kár keletkezett az utcákban és az infrastruktúrában. Körülbelül 132 épület megsemmisült és 316 súlyosan megrongálódott, köztük hat kórház és 13 egészségügyi klinika, valamint egy sótalanító üzem, ami 250 000 ember ivóvízhez való hozzáférését érinti.

Gáza közel sem teherbíró egészségügyi rendszere megbénult. Két vezető palasztin orvost megöltek az összecsapások során. Az alapvető gyógyszerek 46 százalékából kevesebb, mint egy hónapra van elegendő, az alapvető orvosi felszerelések 33 százalékából pedig kevesebb, mint egy hónapra elegendő készlet áll rendelkezésre.

Hétfőn egy izraeli légicsapás működésképtelenné tette azt a laboratóriumot, ahol a Covid-19 teszteredményeit vizsgálják.

(WSWS, Socialist Worker, BBC, Guardian, Haaretz, MTI, 444.hu, Telex, Mérce)