Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Associated Press főszerkesztője vizsgálatot követel, miután Izrael lebombázta a hírügynökség gázai irodáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Associated Press hírügynökség főszerkesztője, Sally Buzbee független vizsgálat lefolytatását követeli, miután az izraeli hadsereg szombaton rakétákkal megsemmisített egy 12 emeletes épületet Gázában, amely többek között az AP és az Al-Jazeera helyi irodáinak is helyet adott.

Az izraeli hivatalos források arról számoltak be, hogy a légicsapást a Hamász egyik, az épületben található hírszerző sejtjének likvidálása miatt vitték végbe.

„Úgy hallottuk Izraelnek bizonyítékai vannak. Nem tudjuk ezek milyen bizonyítékok. Szerintünk ideje, hogy független szemek is megvizsgálják, hogy mi történt tegnap.”

– nyilatkozta a CNN csatorna egyik műsorában Buzbee.

A CBS csatornának nyilatkozva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az épületben „egy palesztin terrorszervezetnek dolgozó hírszerző-iroda működött, amely szervezet megtervez és kivitelez izraeli civilek elleni támadásokat, szóval ez egy teljesen legitim célpont volt.”
Vasárnap összeült különleges tanácskozásra az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyet a vasárnapi különösen sok halálos áldozattal járó gázai bombázások, és az összecsapások eszkalációja miatt hívtak össze. A megjelent külügyminiszterek és nagykövetek fegyverszünetre, valamint a nemzetközi emberi jogok betartására szólították fel a feleket, hogy időt kaphassanak a segélyszervezetek a romok alatt rekedt emberek kimentésére.

„A harcok azzal fenyegetnek, hogy az izraeliek és a palesztinok erőszak-spirálba kerülnek, amelynek pusztító következményei lehetnek nem csak mindkét közösségre, de az egész régióra nézve is. Ennek az lehet a folyománya, hogy kontrollálhatatlan biztonsági és humanitárius válság szabadulhat el, és a szélsőségesség tovább erősödik, nem csak a megszállt palesztin területeken és Izraelben, de az egész térségben is.”

– jelentette ki a Tanács előtt Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

Tor Wennesland, a közel-keleti békéért felelős ENSZ-koordinátor a múlt heti adatokat ismertetve rámutatott, hogy az összesen végrehajtott 950 izraeli légicsapásnak Gázában eddig 181 palesztin áldozata volt, közülük 52 gyerek. Ugyanezen időszakban a Hamász és az Iszlám Dzsihád több mint 2900 rakétát lőtt ki Izraelre, ezeknek 10 áldozata volt, közöttük két gyerek.

(Reuters, The Guardian)
Címlapkép: Kép: Twitter