Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor még egy informális uniós csúcs zárónyilatkozatában sem tűrte volna a „nemek közti egyenlőséget”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is arra törekedett, hogy kikerüljön a „nemek közötti egyenlőség” (gender equality) megfogalmazás a portói uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozatából.

A gender kifejezésben találtak hibát.

A két tagállam miniszterelnöke ragaszkodott hozzá, hogy  az eredeti verzióban szereplő „a nemek közötti egyenlőség és a méltányosság előmozdítása minden egyén számára” szövegrész helyére „az egyenlőség és a méltányosság előmozdítása minden egyén számára” szövegrész kerüljön.

Pénteken délután ezt Orbán Viktor a keresztények meggyőződésével és a „gender” szó tisztázatlan jelentésével magyarázta.

Végül a gender szó megmaradt a zárónyilatkozatban.

Legutóbb 2020. októberében kellett győzködni Magyarország miniszterelnökét, hogy egy Afrikával kötendő megállapodásban a „nemek közti egyenlőség” szóösszetétel szerepeljen. Orbán akkor is hajthatatlan maradt, s végül az egyenlőségről szóló általános megfogalmazás került a dokumentumba.

Szociális kötelezettségvállalás

A Portó városában folyó több napos csúcson az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, az EU Tanácsának soros elnöki posztját jelenleg betöltő portugál miniszterelnök európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt aláírták a „portói szociális kötelezettségvállalás”-nak nevezett dokumentumot.

Ez a dokumentum azokat a célokat tartalmazza, amelyeket 2030-ra szeretnék elérni az aláírók. Így például azt, hogy:

  • a 20–64 évesek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  •  a felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kell vennie valamiféle továbbképzésen, valamint
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni, közüttük legalább 5 millió gyermek esetében is.

Az uniós tagországok emellett vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében.

Az Európai Unió inkább vakcinákat exportálna, semmint hogy a vakcinák szabadalmának feloldását szorgalmazza

A csúcs idején az Európai Bizottság felszólította az Egyesült Államokat és számos nagyobb vakcinagyártót, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan exportálják az általuk előállított oltóanyagot, ahelyett hogy a szellemi tulajdonjogokról való lemondásról beszélnének.

Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője az uniós vezetők csúcstalálkozójának alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lemondásról folytatott tárgyalások rövid és középtávon egyetlen adag COVID-19 vakcinát sem fognak előállítani.

Miután hosszas szabódás után már az Egyesült Államok is beállt a vakcinaszabadalmak ideiglenes feloldásának javaslata mögé, már csupán néhány országon múlik a világ vakcinaellátásának javítása: így például az Egyesült Királyságon és Németországon.

Ursula von der Leyen elmondta, hogy az EU élen jár a vakcinák exportjában. Példaként azt hozta fel, hogy a Nyugat-Balkánra már 615 ezer dózis oltóanyagot juttatott az Európai Unió.

(Reuters, Eurológus, Voanews, 444.hu)

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán